Hogyan kell kezelni a prosztatagyulladást férfiaknál - gyógyszerek és a betegség jelei

prosztatagyulladás elleni gyógyszerek

A modern gyógyászatban a prosztatagyulladást tartják a leggyakoribb urológiai betegségnek. Különféle okok vezethetnek a betegséghez, mind bakteriális fertőzésekben, mind az ember életmódjában gyökereznek.

A krónikus forma remissziójának elérése és az akut fájdalomtól való megszabadulás nehéz folyamat, amely eljárások és intézkedések egész sorából áll.

Ehhez fontos, hogy bizonyos gyógyszereket szedjenek a férfiak prosztatagyulladásának kezelésére, ezeket akkor írják fel, amikor a betegség első jelei megjelennek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a piacon lévő modern gyógyszerek közül melyek a leghatékonyabbak és leggyorsabbak.

Érdemes megjegyezni, hogy ezt a betegséget néha tévesen azonosítják a prosztata adenoma egy másik patológiájával. És bár e betegségek okai és kialakulásának mechanizmusa eltérő, egyes esetekben kezelésük hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

A prosztatagyulladás jelei férfiaknál

Férfiaknál a prosztatagyulladás első jelei kellemetlen és fájdalmas vizelettel kezdődnek. Éjszaka 1-2 alkalommal fel kell kelni a WC használatához. Egy idő után lövöldözős vagy húzó fájdalmak jelennek meg a perineumban és a szemérem felett, valószínű, hogy fájdalom jelentkezik a péniszben és a végbélnyílásban.

A vizelés gyors és fájdalmas lesz, a vizelet zavarossá válik. Fájdalom léphet fel a székletürítés során. Előfordul, hogy a beteg reggel észreveszi a fehér váladék cseppek felszabadulását. A testhőmérséklet 38 fokra emelkedik.

A prosztatagyulladás a modern urológia alattomos betegsége. A férfiak inkább sokáig hallgatnak és elrejtik a tüneteket, és csak akkor mennek orvoshoz, ha a fájdalom egyszerűen elviselhetetlenné válik. Ez az egészség komolytalan megközelítése. Ennek a viselkedésnek a következményei nagyon összetettek lehetnek, beleértve a meddőséget és a szervi gyulladást.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a tünetek szerint a prosztatagyulladás egyéb veszélyes betegségekre is utal, mint például hólyaghurut, jóindulatú prosztatadaganat, hólyagrák.

Milyen gyógyszereket használnak a prosztatagyulladás kezelésére?

A szakember a férfi test állapota alapján a következő gyógyszerformák közül egyet (vagy többet) írhat fel:

  1. Kúpok rektális adagoláshoz. Az ilyen gyógyszerek javítják az anyagcserét.
  2. Injekciók. Elősegíti a gyógyszer gyors bejutását a szervezetbe, serkenti az immun- és érrendszert.
  3. Nem szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID-ok) - megakadályozzák a gyulladásos reakciók kialakulását.
  4. Instillációk. Az ilyen típusú kezelés során a gyógyszert az orvos közvetlenül a rendeltetési helyre adja be.
  5. Microclysters. Népi módszernek számítanak. A gyógynövény infúziókat, főzeteket gyógyszerként használják, hőmérséklet és gyógyhatásokon alapul. Lefekvés előtt hajtják végre, a prosztata mirigy az eljárás után nem lehet túlfeszített és hipotermiás.
  6. Tabletek. Leggyakrabban a prosztatagyulladás tablettákkal történő kezelése magában foglalja a széles hatásspektrumú antibakteriális gyógyszerek alkalmazását. Különösen azokban az esetekben, amikor a konkrét kórokozót nem azonosították.
  7. Alfa-adrenerg blokkolók - hasonló hatást fejtenek ki a szimpatikus idegrendszer alfa-adrenerg receptorainak blokkolásával.

Minden gyógyszernek megvannak a saját jellegzetességei, és alkalmas lehet egy beteg számára, de nem. A prosztatagyulladás leghatékonyabb gyógymódja egy olyan gyógyszer, amelyet az orvos kifejezetten a páciens számára választ ki, figyelembe véve az egyéni jellemzőit és a betegség lefolyásának jellemzőit.

Antibiotikumok

Ha megállapítást nyer, hogy a prosztatagyulladást baktériumok okozzák, akkor antibiotikumot kell felírni. Mindenekelőtt széles hatásspektrumú gyógyszereket választanak, vagyis azokat, amelyeket többféle mikroba egyszerre elpusztíthat.

Az antibiotikumokat általában három gyógyszercsoport képviseli:

  • Fluorokinolok;
  • tetraciklinek;
  • Penicillinek.

A kezelés során gyakran rektálisan használt kúpokat használnak (a végbélnyílásba helyezik be). Az ilyen gyógyszerek hatékonyan enyhítik a fájdalmat és antibakteriális hatásúak. A test szöveteibe való legnagyobb behatolást az injekciós oldatok különböztetik meg. Szisztémás hatásuk van, serkentik az immunrendszert és az érrendszert.

Fájdalomcsillapítók

Ez a gyógyszercsoport sok beteg életét megkönnyíti. Az adagolásukat azonban orvosával ellenőrizni kell.

Alfa blokkolók

Olyan gyógyszercsoport, amely ellazítja a húgycső (húgycső) és a hólyagnyak simaizmait, ezáltal elősegíti a vizelet jobb kiáramlását.

Az alfa-blokkolók hatása nem a prosztatagyulladás kezelésére, hanem a betegség okozta kellemetlen tünetek megszüntetésére irányul. Ebben az esetben a tünet az akut vagy krónikus vizeletretenció kialakulása.

Izomrelaxánsok

Hatásuk hasonló az alfa-blokkolókhoz, de a perineális területre irányulnak, amely a prosztatagyulladás során folyamatosan fokozott tónusban van. Csökkentse a nyomást a medence területén, csökkentse a fájdalmat.

A vérkeringést javító gyógyszerek

A betegség bármely formájával mindig észlelik a vérkeringés megsértését, ami stagnáláshoz vezet, és nem teszi lehetővé a szerv szöveteinek helyreállítását. Ezért a komplex kezelés során olyan gyógyszereket kell alkalmazni, amelyek javítják a vérkeringést.

Fitoterápiás gyógyszerek

Természetes gyógynövényeken alapul. Csökkentik a prosztata ödémáját, gyulladását, megakadályozzák a stagnálást, helyreállítják a fiziológiás folyadékok kiáramlását. Népszerűnek számítanak a tökmag, a kúszópálma gyümölcsök és a sabal alapú készítmények.

Vitaminok

A vitaminok szedése szükséges a szervezet immunrendszerének megerősítéséhez, amely nagyon szenved a prosztatagyulladás során. A betegség krónikus lefolyása erősen befolyásolja az ember védelmi funkcióit, ezért a vitaminokat a fő gyógyszeres terápiával együtt szedik.

Hatékony gyógyszerek a prosztatagyulladásra

Nem lehet egyetlen legjobb gyógyszert kiválasztani a prosztatagyulladásra, amely minden férfit kezelne, függetlenül a prosztata adenoma gyulladásának okától. Mivel egy antibakteriális gyógyszer, még ha legalább háromszoros hatású is, nem tud segíteni a fertőzés parazita formáján szenvedő betegen, és fordítva.

Nagyon sok hatékony szer létezik a prosztata gyulladásának kezelésére, de a vélemények elolvasása után nem írhatja fel őket maga, még akkor sem, ha egyáltalán nincs ellenjavallat.