Hogyan és hogyan kell kezelni a prosztatagyulladást a férfiaknál otthon

a prosztatagyulladás hatékony kezelése férfiaknál

A prosztatagyulladást a mirigyszövetek akut vagy krónikus gyulladásos folyamata jellemzi. A megsértések a stagnálás és a mikrotrauma, a fertőző elváltozás és a patogén mikroorganizmusok húgycsőbe jutásának hátterében fordulnak elő.

A prosztatagyulladás kezelését férfiaknál szigorúan a kezelőorvos felügyelete mellett végzik. A krónikus gyulladás terápiája több hónapig is eltarthat, amelynek során egy férfi kórházakban fizioterápiás foglalkozásokon vesz részt, urológus által felírt gyógyszereket szed.

A páciens önálló erőfeszítései és a betegségtől való megszabadulás vágya fontos szerepet játszik a gyógyulásban. Az otthoni terápia befejezése után a betegség megelőzésére kerül sor annak megismétlődésének megakadályozása érdekében.

A prosztata gyulladás otthoni kezelésének alapelvei

A prosztatagyulladás kezelésére komplex terápiát írnak elő, amely magában foglalja: gyógyszerek szedését, fizioterápián átesést és testgyakorlatok látogatását. A kezelés során az urológus beállítja a gyógyszer bevitelét.

A terápiás időszak több héttől 2-3 hónapig terjed. A férfi egész idő alatt nem maradhat kórházban. Kórházi kezelés csak akut és fertőző prosztatagyulladás esetén szükséges. Legtöbbször a beteg járóbetegben lesz, ahol a gyulladás elleni küzdelem folytatódik.

Kidolgozták az alapvető urológiai irányelveket és korlátozásokat:

 • Az otthoni diagnosztika nem lehetséges. A rendellenességek megkülönböztetéséhez több klinikai és biokémiai tesztet kell átadnia. A prosztatagyulladás, az adenoma és az urogenitális rendszer számos betegségének tünetei általános jellegűek, ami nem teszi lehetővé a patológia meghatározását a test teljes vizsgálata nélkül.
 • Az otthoni prosztatagyulladás átfogó kezelését és megelőzését urológus írja fel. Az orvos kiválasztja a leghatékonyabb gyógyszereket, figyelembe véve az ellenjavallatokat és az allergiás reakciók jelenlétét. A kezelőorvos határozza meg, hogyan lehet otthon gyógyítani a prosztatagyulladást. A férfinak a terápia teljes időtartama alatt legalább hetente egyszer orvoshoz kell fordulnia.
 • Az akut és fertőző prosztatagyulladás kezelése a beteg kötelező kórházi kezelésével kezdődik. Otthon a terápia csak az exacerbáció megszüntetése után kezdődik.
 • A krónikus prosztatagyulladás öngyógyítása hatástalan, sőt veszélyes. A statisztikák szerint a betegek gyakran egyszerűen eltávolítják a fájdalom szindrómát görcsoldók és fájdalomcsillapítók szedésével. De a tünetek hiánya nem jelenti azt, hogy a betegség elmúlt. A gyulladás folytatódik és krónikussá válik.
 • A látens formájú bakteriális prosztatagyulladás az akut és fertőző gyulladáshoz képest nem mindig igényli a beteg kórházi ápolását. A férfit a prosztatagyulladás otthoni részletes kezelésével írják le. A heti vizsgálat során az urológus figyelemmel kíséri a terápia eredményeit és beállítja a gyógyszer bevitelét.

A kezelés leggyorsabb módja a hagyományos módszer gyógyszerek, fizioterápia és egyéb eljárások kombinációjával. Nem lehet teljesen elhagyni a hivatalos orvostudományt.

Az otthon alkalmazott technikák a terápia eredményének megszilárdítására, valamint a betegségek megelőzésére és a visszaesések megelőzésére irányulnak.

A prosztatagyulladás otthoni gyógymódjai

A prosztata mirigy gyulladását nehéz kezelni, és visszatérő lefolyás jellemzi. A stabil remisszió elérése után - egy gyógyszeres kezelés eredményeként az embernek meg kell őriznie egészségét, elkerülve mindent, ami visszaesést okozhat.

A prosztatagyulladás otthoni kezelése nem jelenti a mainstream gyógyszer elhagyását. Sokkal inkább a betegség elleni küzdelem kiegészítő intézkedése, hatékony megelőző ellátás.

A prosztata diszfunkciójú férfinak jól meg kell értenie, hogyan viselkedjen az egészség romlása esetén, mit szabad kerülni és fordítva, mit kell tennie az elsődleges gyulladás vagy annak megismétlődésének megelőzése érdekében.

Hogyan lehet enyhíteni a fájdalmat az otthoni támadás miatt

hogyan lehet a prosztatagyulladást gyógyszerekkel kezelni

Mint már említettük, az urológus kezeli a prosztatagyulladást, és felír minden szükséges gyógyszert és eljárást. De minden embernek tudnia kell, hogyan lehet sürgősségi segítséget nyújtani prosztatagyulladás esetén: enyhíti az akut fájdalom szindrómát és javítja a vizeletet.

Fájdalomcsillapítókat és végbélkúpokat használnak:

 • Tabletták- több fájdalomcsillapító tabletta bevételével enyhítheti a prosztatagyulladás súlyosbodását. Megszünteti a gyulladást és enyhíti a nem szteroid gyulladáscsökkentő fájdalom-szindrómát. Ha kellemetlen érzés miatt nehéz elaludni, akkor a fájdalomcsillapítók beviteléhez speciális, szakember által előírt gyógyszert adnak.
 • Mikrokristályok és kúpok- gyulladáscsökkentő gyógyszereken alapuló készítményeket alkalmaznak elsősegélyként. A rektális kúpok, amelyeket otthon és vizeletretencióval használnak, jól enyhítik a fájdalmat.

Biztosítsa a teljes pihenést egy támadás alatt. A férfinak feküdjön le az ágyra, és próbáljon meg ellazulni.

És még egy figyelmeztetés: az NSAID gyógyszerek szedése enyhíti a gyulladás tüneteit, de magát a betegséget sem szünteti meg. Gyakran a megkönnyebbülés után a beteg nem siet orvoshoz. Ezen a ponton a belső zavarok globálisakká válnak és krónikussá válnak.

Házi terápia

Bármilyen fájdalomcsillapító és gyógyszer szedése csak urológus felkeresése után engedélyezett. Az NSAID csoportba tartozó gyógyszerek hosszú távú alkalmazása enyhíti a betegség tüneteit és bonyolítja a gyulladás differenciálódását.

Bakteriális prosztatagyulladásra antibiotikum-kúrát írnak elő. A fertőzés legyőzéséhez gyakran több gyógyszer kombinációjára van szükség. A gyógyszeres kezelés mindenesetre nem önálló. A gyógyszerek kiválasztása az urológus feladata. A pácienstől függ, mennyire gondosan fogja követni az ajánlásokat.

Antibiotikumok szedésekor fontos a teljes terápia befejezése. A tünetek enyhítése és enyhítése 3-4 nap alatt jelentkezik. Az antibiotikumokat 7-10 napig szedik, súlyos körülmények között az időszak két hétre nő.

Ha idő előtt abbahagyja a prosztatagyulladás gyógyszerekkel történő kezelését, kiválthatja a gyógyszerek hatásának ellenálló baktériumok megjelenését.

Fizioterápia otthon

A prosztatagyulladás modern kezelése kizárja a monoterápiát. A betegség elleni küzdelemben integrált megközelítést alkalmaznak: kombinálják a gyógyszerek bevitelét a fizioterápiás eljárásokkal és a testgyakorlással.

Számos orvosi felszerelést fejlesztettek ki a prosztatagyulladás otthoni kezelésére és megelőzésére. A legnépszerűbb eszközök működése a következő:

 • Mágneses terápia- a munka jellemzője, változó gyakoriságú mezők használata. A magnetoterápia az anyagcsere folyamatok aktiválásához, a duzzanatok eltávolításához és a stagnálás megszüntetéséhez vezet.
 • Ultrahangos kezelés- csökkentheti a fájdalmat és enyhítheti a beteg állapotát dysurikus rendellenességek jelenlétében. Ultrahangos hullámok hatására a szövetek felmelegednek, ami az izomtónus ellazulásához és a gyulladás enyhítéséhez vezet.

Az otthoni fizioterápia orvosi eszközökkel csak a betegség remissziójának idején megengedett, feltéve, hogy nincsenek tumoros folyamatok. Ha gennyes és bakteriális prosztatagyulladásra gyanakszik, a fizioterápia csak antibiotikum-kúra után lehetséges.

A mirigy működésének javításának másik hatékony módja a bemelegítés vagy a hőterápia. Otthon erre a célra meleg fürdőket vesznek gyógynövényes főzetek és tengeri só hozzáadásával.

Jó megelőző intézkedés a kontraszt zuhany. Öntsön ne hideg forrást, vagy fordítva forró vizet. Az optimális hőmérséklet 20-38 °.

Prosztata masszázs otthon

Jó terápiás intézkedés pangásos prosztatagyulladás esetén. Masszázs szükséges a fertőző gyulladás megelőzéséhez. A prosztatagyulladásban diagnosztizált betegnek legalább 6 havonta meg kell látogatnia az urológust. A munkamenet során végbél ujjmasszázst hajtanak végre.

Profilaktikus célokra a mirigy masszírozása függetlenül végezhető. A kellemetlenség csökkentése érdekében az eljárást egy nő végzi, aki rendszeres szexuális partner.

A prosztata masszírozása - eltávolítja a torlódásokat és növeli a véráramlást. A masszázs során a nő leül a férfi mellé, és behúzza az ujját a végbélnyílásba, a szemérem tenyérébe. Az agresszív mozgások kizárva. A szövetek puha simogatása megengedett.

Ha kényelmetlenséget, vágásokat és hosszan tartó fájdalmat tapasztal a masszázs után, forduljon orvoshoz.

Gyakorlat Használat

a testmozgás a prosztatagyulladás kezelésére

A prosztata gyulladásának katalizátora - a vér és a sperma stagnálása a medence területén. Az inaktív, az irodában dolgozó és túlsúlyos férfiakat veszélyeztetheti a prosztatagyulladás.

A testmozgás jelentősen javíthatja a közérzetét. Az urológusok azt javasolják, hogy válasszák a sportot a medence régióját terhelés nélküli gyakorláshoz. Ideális:

 • Jóga.
 • Qigong.
 • Kegel torna.
 • Futás és járás.
 • Kerékpáros vagy edzőeszközök.
 • Lovaglás.

A kegeli torna külön említést érdemel. A prosztata működésére gyakorolt ​​kedvező hatás mellett a rendszeres testmozgás a potencia helyreállításához és a szexuális élet minőségének javulásához vezet.

Otthon végzett gyakorlatok esetén a test túlzott megterhelése tilos. Rövid sporttevékenységekkel kell kezdeni. Amint a test megszokja, a terhelés növekszik.

A kezelőorvos a pácienssel együtt ajánlásokat fogalmaz meg a megfelelő sportág kiválasztására.

A prosztatagyulladás optimális otthoni kezelése magában foglalja a fentieket: gyógyszeres kezelést, fizioterápiát, sportot és prosztata masszázst. Az integrált megközelítés felgyorsítja a beteg gyógyulását és elősegíti a betegség stabil remissziójának fejését.

otthoni prosztatagyulladás megelőzése

A prosztata gyulladását hosszan tartó visszatérő folyamat jellemzi. A leghatékonyabb kezelések figyelembe veszik a betegség visszatérésének nagy valószínűségét. A gyógyszeres kezelés befejezése után a beteg általános urológiai ajánlásokat kap a betegség visszaesésének megakadályozására.

A hatékony megelőzés a következő irányelvek betartását jelenti:

 • Étkezési szokások- Sokkal könnyebb küzdeni a prosztatagyulladás ellen, ha megtagadja azokat az ételeket, amelyek hozzájárulnak az elhízáshoz és a mirigy megzavarásához. A zsíros, sós és füstölt ételek tilosak. A zúzott ételeket ösztönzik. Az étrend napi 5-6 étkezésre oszlik. A mediterrán vagy japán étrend működni fog. A súlyosbodás időszakában az 5. számú kezelési táblázat szerint esznek.
 • életmód- a sportolás, a friss levegőn járás jótékony hatással van a férfi érzelmi hátterére, elősegíti a kismedencei szervek normális működését.
 • A rossz szokásokról való leszokás- a prosztatagyulladás otthoni teljes kezelésének tartózkodnia kell a dohányzástól és az alkoholtól. Az alkoholos italok kivételes esetekben megengedettek. Ha egy férfi inni tervez, akkor jobb, ha biztonságos adag konyakot vagy vörösbort választ.
 • Rendszeres nemi élet- a szexuális absztinencia miatt torlódás lép fel, ami előfeltételeket teremt a prosztata gyulladásához. Az orgazmus során a prosztata szövetét természetesen masszírozzák. A megelőzés érdekében rendszeres nemi érintkezés szükséges, heti 1-2 alkalommal.

A prosztatagyulladás házi terápiája nem helyettesítheti a mainstream orvoslás által nyújtott komplex kezelést, de jó megelőző és megelőző intézkedésnek tekinthető.