Krónikus prosztatagyulladás: a fejlődés okai, a betegség típusai és a kezelési módszerek

A prosztatagyulladásnak két formája van - akut és krónikus. Ha az akut gyulladást gyorsan antibiotikumokkal kezelik, akkor a krónikus prosztatagyulladás az idősebb férfiaknál komoly problémává válik, negatívan befolyásolva az életminőséget. A krónikus prosztatagyulladást mind a fertőzés, mind a kismedencei szervek torlódása okozhatja. A betegség hosszú távú és komplex kezelést igényel.

A betegség osztályozása

A krónikus prosztatagyulladás férfiakban két típusra oszlik - pangásos (absztrakciós, pangásos) és fertőző.

A krónikus pangásos prosztatagyulladás a prosztata károsodott trofizmusának következménye. A betegség szívelégtelenséggel vagy a rendszeres nemi élet hiányával alakul ki.

A krónikus abakteriális prosztatagyulladást közepesen súlyos tünetek és az akut fájdalom-szindróma hiánya jellemzi. Az elemzés során a prosztata szekréciójában nem mutattak ki fertőző ágenseket, ezért a betegséget abakteriálisnak nevezik.

A fertőző krónikus prosztatagyulladás a kezeletlen bakteriális gyulladás következménye. A betegség akut formával kezdődik a prosztata mirigy fertőzése miatt. A betegség krónikussá válik a megfelelő és időszerű terápia hiánya miatt. A krónikus fertőző prosztatagyulladást időszakos exacerbációk jellemzik.

Krónikus, nem fertőző prosztatagyulladás okai

A krónikus prosztatagyulladásról beszélve leggyakrabban egy nem fertőző betegséget értünk, amelyet a kismedencei szervek torlódása vált ki. Ennek oka a prosztata trofizmusának megsértése - vérkeringés, nyirokáramlás, a prosztata váladékának kiáramlása.

A betegség ezen formája közvetlenül kapcsolódik az életmódhoz, és az irodai dolgozók betegségének számít. A pangásos prosztatagyulladás kialakulásának fő oka a fizikai inaktivitás.

A pangásos prosztatagyulladás kialakulására hajlamosító tényezők között vannak:

a krónikus prosztatagyulladás okai
 • ülő munka;
 • a rendszeres sport hiánya;
 • kiegyensúlyozatlan étrend;
 • elhízás;
 • rossz szokások;
 • visszér;
 • aranyér;
 • szabálytalan nemi élet.

A betegség bármilyen állapot hátterében alakul ki, az alsó végtagok keringési rendellenességei kísérik. Elég gyakran jelenik meg a prosztatagyulladás elhízással, amikor az ágyéki régió és az alsó végtagok megnövekedett terhelése következtében az anyagcsere folyamatai megszakadnak ebben a zónában.

Ha a szakma jellege miatt egész nap ülnie kell, akkor legalább este mozognia kell.

A rossz szokások kiválthatják a prosztatagyulladás kialakulását. A dohányzás tönkreteszi az ereket és megzavarja a normális véráramlást. Az ember fiziológiai jellemzői miatt ez elsősorban az alsó végtagok és a medence régiójának vérkeringését érinti.

A szex fontos szerepet játszik a prosztata működésében. A 40 évnél idősebb férfi esetében az optimális közösülés száma hetente 3-4. Kisebb mennyiség a prosztata szekréciójának kiáramlásának megsértéséhez vezet, nagyobb mennyiségű szerv kimerüléséhez.

A pangásos prosztatagyulladás másik oka a szívelégtelenség. Ezt a betegséget a vérkeringés károsodása jellemzi, beleértve a kismedencei szerveket is.

A krónikus fertőző prosztatagyulladás kialakulásának okai

A krónikus bakteriális prosztatagyulladás a prosztata mirigyének kezeletlen akut gyulladásának következménye. A betegség ezen formáját súlyos tünetek és a prosztata szekréciójában található kórokozók jelenléte jellemzi.

A fertőző prosztatagyulladás leggyakoribb kórokozói:

miért fordul elő krónikus fertőző prosztatagyulladás
 • E. coli és Pseudomonas aeruginosa;
 • staphylococcus és streptococcus;
 • chlamydia;
 • ureaplasma;
 • Trichomonas;
 • gombaflóra.

A fertőzés háromféleképpen jut be a prosztatába: a vér áramlásával, a nyirokkal vagy a húgycsövön keresztül. A kórokozók behatolásának utolsó útja chlamydia, ureplasma vagy Trichomonas fertőzés esetén érvényes.

A betegség kialakulásának okai:

 • csökkent immunitás;
 • súlyos hipotermia;
 • stressz;
 • hosszú távú antibiotikum-terápia.

A feltételesen patogén baktériumok mindig jelen vannak a testben, és csak az erős immunitás nem engedi aktiválódni.

A krónikus bakteriális prosztatagyulladás akut formából alakul ki a következő esetekben:

 • a fertőzés krónikus fókuszának jelenléte;
 • helytelenül kiválasztott antibiotikum-terápia;
 • késői kezelés abbahagyása;
 • gyengítette az immunitást.

A legtöbb esetben a betegség krónikus formája éppen a helytelen kezelés miatt alakul ki. Ez akkor történik, ha az antibiotikum-terápia sémája nincs megfelelően elkészítve, vagy öngyógyítás. Az antibiotikumok abbahagyása, ha jobban érzi magát, azt eredményezi, hogy a kórokozó nem pusztul el teljesen. Az immunitás vagy a hipotermia bármilyen csökkenése ebben az esetben a betegség újbóli kialakulásához vezet.

A legnehezebben kezelhető az élesztőszerű gombák okozta gombás prosztatagyulladás. Ez a kórokozó gyorsan kialakítja a gombaellenes gyógyszerekkel szembeni ellenállást, ami megnehezíti a kezelést és növeli a betegség krónikus formájának kialakulásának kockázatát.

A betegség tünetei

Krónikus prosztatagyulladás esetén a tünetek enyhék, azonban az immunitás csökkenésével vagy stressz után a betegség súlyosbodik.

A krónikus prosztatagyulladás leggyakoribb tünetei a férfiaknál:

 • vizelési rendellenesség;
 • nehézség a prosztatában;
 • potencia gyengülése;
 • éjszakai késztetés a WC használatára.

A krónikus prosztatagyulladás súlyosbodásával a hólyagban és a perineumban jelentkező fájdalom figyelhető meg. A WC-re való sürgetés gyakorisága óránként elérheti a 10-et. Ugyanakkor a vizelet áramlása gyenge, meg kell feszíteni az izmokat a vizelethez, de maga a folyamat nem hoz megkönnyebbülést, és néhány perc múlva ismételt késztetések jelennek meg.

A krónikus prosztatagyulladás tünetei és kezelése nagyban függ a gyulladás formájától. Pangásos prosztatagyulladás esetén az erekciós problémák gyakoriak. Ennek oka a károsodott vérkeringés. A magömlés gyorsan előfordulhat, vagy a prosztata szekréciójának megvastagodása miatt teljesen hiányozhat.

A prosztata mirigyének fertőző gyulladása vagy krónikus bakteriális prosztatagyulladás esetén vizelés közben fájdalom jelentkezhet, és a magömlés után húgycső éghet. Az ilyen tüneteket a húgycső nyálkahártyájának irritációja kíséri a prosztata szekréciójában található betegségeket okozó szerekkel.

Prostatitis és merevedési zavar

hogyan nyilvánul meg a krónikus prosztatagyulladás

A prosztata gyulladása a szem számára nem látható, a krónikus prosztatagyulladás tüneteinek nincs látható megnyilvánulása, de belső rendellenességekre utalnak. A betegség egyik jellegzetes tünete az erekció gyengülése.

Erektilis diszfunkció a pangásos prosztatagyulladásban több szakaszban alakul ki. Maga a betegség hosszú ideig fejlõdik, kifejezett tünetek nélkül, és a prosztatagyulladás jelei csak az immunrendszer erõs gyengülésével jelentkeznek.

A prosztata bakteriális gyulladása az erekció megváltozásával gyanítható. A betegség kialakulásának kezdetén a potencia növekedése figyelhető meg. A férfit gyorsan felizgatja, de a magömlés is gyorsan jön. Ennek oka a prosztata mirigy váladékának viszkozitásának változása. A magömlés során kellemetlenség érezhető, de a fájdalom jellemző a fertőző, de nem pangásos prosztatagyulladásra.

Ez számos pszichológiai problémát okoz, amelyek súlyosbítják a betegség lefolyását. A véráramlási problémák miatti merevedési zavarokat súlyosbítja a szexuális partnertől való félelem, ami az impotencia kialakulásához vezethet a prosztatagyulladás hátterében.

Húgyúti rendellenességek

Az urodinamikával kapcsolatos problémák a prosztatagyulladás minden formájában megfigyelhetők.

A krónikus abakteriális gyulladást az éjszakai vizelési inger jellemzi. Ezt a prosztata mirigy duzzanata okozza, amely éjszaka súlyosbodik. Gyengül a vizeletnyomás, és szükség van a medencefenék izmainak meghúzására a vizelethez. Ugyanakkor nehézséget és teltséget érez a hólyagban, és időnként görcsök jelentkezhetnek. Az éjszakai WC-használat gyakori vágya miatt alvási problémák és álmatlanság jelennek meg. Mindez befolyásolja a férfi pszichés állapotát, és tovább súlyosbítja a betegség lefolyását, mivel a stressz hátterében csökken az immunitás és lelassulnak az anyagcsere folyamatok.

A férfiak gyakran panaszkodnak az alsó hasi görcsökről, ami a hólyag izmainak megnövekedett tónusával magyarázható. Általában a prosztatagyulladás súlyos tüneteit észlelik az immunitás csökkenésével. A betegség súlyosbodása nélkül a fájdalom szindróma teljesen hiányozhat.

A pangásos prosztatagyulladást súlyos prosztataödéma jellemzi. A szerv kontúrjai homályossá válnak, maga a prosztata megduzzad és megnövekszik. Ebben az esetben a végbél teltségérzete és fokozott kényelmetlenség jelentkezhet a bélmozgások során. A vizeléssel kapcsolatos problémák annak köszönhetőek, hogy a húgycső összenyomódik a duzzadt prosztata által.

Miért veszélyes a prosztatagyulladás?

a krónikus prosztatagyulladás jelei és tünetei

A krónikus prosztatagyulladás következményei számos tényezőtől függenek:

 • beteg kora;
 • a tünetek súlyossága;
 • aktuális időtartam;
 • a gyógyszeres terápia hatékonysága.

Minél tovább él egy férfi krónikus prosztatagyulladással, annál súlyosabb következményei vannak a betegségnek. A legtöbb esetben a húgyúti rendszer érintett. Bakteriális prosztatagyulladás esetén vesefertőzés léphet fel, amikor a vizelet visszaáramlik. Ennek oka a kórokozók behatolása a húgycsőbe a magömlés során.

A hólyag és a húgycső állandó irritációja gyulladáshoz vezethet. A prosztatagyulladás hátterében gyakran diagnosztizálják a különböző jellegű cystitist és urethritist.

Krónikus prosztatagyulladás esetén a következmények befolyásolják a férfi pszicho-érzelmi állapotát. A potencia megsértése, a WC használatának gyakori késztetése, kellemetlen érzés a hólyagban - mindez stressz kialakulásához vezet. A prosztatagyulladás a neurózis és a depresszió közvetett oka lehet.

Az idegrendszer megzavarása az urogenitális szervek állandó kényelmetlenségének hátterében az immunitás csökkenéséhez és a test összes anyagcsere-folyamatának romlásához vezet. Így a prosztatagyulladás idegi rendellenességeket vált ki, amelyek viszont súlyosbítják a betegség lefolyását, és a kör bezárul.

Állandó kellemetlenség, a potencia megsértése, aludni képtelenség - mindez nagyban befolyásolja az életminőséget.

Betegségdiagnosztika

Ha a prosztata gyulladására gyanakszik, konzultáljon urológussal vagy andrológussal. A diagnózis felállításához a következő diagnosztikai módszereket alkalmazzák:

 • a prosztata rektális tapintása;
 • Egy szerv ultrahangja és TRUS-ja;
 • vese ultrahang;
 • prosztata szekréció elemzése;
 • PSA vérvizsgálat.
krónikus prosztatagyulladás diagnózisa

A további vizsgálatok szükségességét a végbél szervének tapintása után határozzák meg. Ez az eljárás prosztata masszázs néven is ismert. Az orvos két ujját behelyezi a végbél nyílásába, és érzi a prosztatát. A gyulladást a szerv szerkezetének változása, a szövetek és a prosztata kontúrjainak heterogenitása bizonyítja. A masszázs során stimulálják a szervet, és a prosztata szekrécióját kiválasztják a húgycsőből. További elemzés céljából összegyűjtjük. A prosztata szekréciójának elemzése a következőket mutatja:

 • lecitinszemcsék mennyisége;
 • leukocita és eritrocita szám;
 • patogén mikroorganizmusok jelenléte;
 • gombás mikroflóra jelenléte.

Ez lehetővé teszi nemcsak a gyulladásos folyamat jellegének meghatározását, hanem a fertőző prosztatagyulladás kórokozójának azonosítását is.

Az ultrahangot és a TRUS-t inkább a prosztatában lévő kövek kizárására, mint a prosztatagyulladás diagnosztizálására végzik, mivel a módszer a váladékok elemzésével ellentétben nem túl informatív.

PSA vérvizsgálatot írnak elő a prosztata mirigy onkopatológiájának kizárására. Gyulladást vagy prosztata adenomát is észlel. A krónikus prosztatagyulladás kezelése a teszt eredményeitől és a gyulladás típusától függ.

A kezelés jellemzői

A krónikus prosztatagyulladás kezelési rendje a gyógyszeres kezelés, a fizioterápia és a népi módszerek kombinációja. A kezelést az életmód megváltoztatása egészíti ki - az étlap módosítása, a rossz szokásokról való lemondás, a rendszeres sport és a szexuális élet.

Fontos megérteni, hogy krónikus prosztatagyulladás esetén a kezelés legalább hat hónapot vesz igénybe. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellett a férfiaknak hosszú távú rehabilitációs terápiát írnak elő, amely szükséges a prosztata működésének normalizálásához.

Gyógyszeres kezelés

A krónikus prosztatagyulladás gyógyításának módja a betegség formájától függ. A krónikus prosztatagyulladás gyógyszerei a következők:

 • antibiotikumok vagy gyulladáscsökkentők;
 • rektális kúpok a trofizmus normalizálására;
 • immunstimulánsok és helyreállító szerek.

A férfiak krónikus prosztatagyulladásának kezelésére antibiotikumokat alkalmaznak, de csak akkor, ha a prosztata fertőző gyulladása. A férfiak fertőző prosztatagyulladásának kezelése a kórokozótól és az előző terápiás tanfolyam sikerétől függ. Akut bakteriális gyulladás esetén a legtöbb esetben makrolid antibiotikumokat írnak fel. Hatékonyan elnyomják a kórokozók aktivitását és széles spektrumúak. A kezelési rend be nem tartása vagy a gyógyszerek nem megfelelő kiválasztása esetén a gyulladást okozó mikroorganizmusok gyorsan kialakítják a makrolidokkal szembeni ellenállást, ami nagyrészt a betegség krónikus formába való átmenetét okozza.

A fluorokinolonok hatékony antibakteriális gyógyszerek a mikroorganizmusok által okozott prosztatagyulladásra. Kifejezett gyulladáscsökkentő hatásuk van a patogén mikroorganizmusok széles skálájával szemben.

Annak ellenére, hogy a fluorokinolonok nem rendelkeznek természetes analógokkal, ami annak oka, hogy a kórokozó mikroorganizmusok nem rezisztensek a gyógyszer hatásával szemben, gondosan követni kell az orvos által kiválasztott kezelési rendet. Ellenkező esetben a gyógyszer hatástalan lesz, és meg kell ismételni az antibiotikum terápiát.

végbélkúpok krónikus prosztatagyulladás esetén

Antibakteriális gyógyszereket és tablettákat nem alkalmaznak krónikus, nem fertőző prosztatagyulladás kezelésére. Pangásos prosztatagyulladás esetén a gyulladást nem mikrobák, hanem a trofizmus megsértése okozza, ezért nem megfelelő antibiotikumokat használni a kezeléshez. Helyette gyulladáscsökkentőket használnak. Rövid tanfolyamokon alkalmazzák a gyulladás és a duzzanat csökkentésére. A gyógyszereket kúpokban vagy injekciókban írják fel. A kezelés átlagosan egy hétig tart, a gyógyszert éjszaka rektálisan vagy intramuszkulárisan adják be naponta egyszer. Súlyos gyulladás esetén lehetőség van a gyógyszer kétszeri használatára a nap folyamán.

A gyulladáscsökkentők nem antibiotikumok. A tablettákat sikeresen használják a gyulladásos folyamat enyhítésére nem fertőző vagy pangásos prosztatagyulladással. Az orvosok átlagosan két tablettát írnak fel 5 napig, majd a beteget terápiára viszik a prosztata trofizmusát javító fitopreparátumokkal.

Súlyos vizelési rendellenességek esetén a kezelést az alfa-blokkolók csoportjába tartozó gyógyszerekkel egészítik ki. Ezek a gyógyszerek ellazítják a hólyagot, csökkentve az izomtónust, ezáltal lehetővé téve a vizelet normális áramlását. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket naponta egy tablettát veszik rövid kúrák alatt, az alfa-blokkolókkal végzett kezelés ritkán haladja meg az egy hetet.

A gyulladás megszűnése után a pangásos (kognitív) és a fertőző prosztatagyulladást olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek normalizálják a prosztata mirigy trofizmusát. A gyógyszerek hozzájárulnak:

 • csökkenti a gyulladást;
 • fájdalomcsillapítás;
 • vizelés normalizálása;
 • a potencia növekedése.

Krónikus prosztatagyulladás esetén ezeket a gyógyszereket legalább két hétig használják. Rektális kúpok formájában érkeznek. Az ajánlott adag napi egy gyertya éjszaka.

A helyi immunitás helyreállításához propolisz kúpok ajánlottak. Enyhítik a gyulladást, javítják a vérkeringést és a prosztata váladékának kiáramlását, valamint jelentősen növelik az immunitást, megakadályozva a prosztatagyulladás súlyosbodását. A gyógyszerek kis kúpok formájában érkeznek, amelyeket éjszaka a végbélbe injektálnak.

Ezenkívül orvosa javasolhatja az ichthyol kúpokat. Enyhítik a gyulladást és csökkentik a prosztata duzzanatát.

Az echinacea kivonaton alapuló készítmények a prosztatagyulladás általános tonikjaként ajánlottak. Erősítik az immunrendszert és megakadályozzák a prosztatagyulladás súlyosbodásának kialakulását. Neurózisok és álmatlanság megjelenésével a prosztatagyulladás hátterében az orvos nyugtatókat ajánlhat.

Krónikus prosztatagyulladás fizioterápiája

A krónikus prosztatagyulladás okai a kismedencei szervek rossz keringésében rejlenek. A prosztata gyógyulásának és helyreállításának felgyorsítása érdekében széles körben alkalmazzák a fizioterápiás módszereket:

 • mágneses terápia;
 • elektroforézis;
 • lökéshullám-terápia;
 • akupunktúra.

Az akupunktúrát (akupunktúrát) és a piócaterápiát (hirudoterápiát) megkülönböztetik a nem hagyományos módszerektől.

Az otthoni fizioterápiának számos módszere létezik. A legnépszerűbbek a speciális eszközök. Váltakozó mágneses mezőket hoznak létre, amelyek pozitív hatással vannak az anyagcsere folyamatokra, kiküszöbölve a kismedencei szervek torlódását.

A darsonvalizáció otthon is alkalmazható. Ez egy mikrovezetési hatás, amely javítja az anyagcsere folyamatokat. Bármely orvosi eszköz boltban vásárolhat otthoni kezelésre szolgáló eszközöket, de ajánlott először konzultálnia orvosával.

A prosztata masszázst a pangásos prosztatagyulladás kezelésére használják. Szakorvos végzi egy orvosi intézményben. A szerv stimulálása lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a duzzanattól és a kellemetlenségektől, és enyhíti a prosztata váladékának stagnálását is. A kúra 10-15 eljárásból áll.

Népi gyógymódok

A krónikus prosztatagyulladás kezelése a meghozott terápiás intézkedések körétől függ. A hagyományos orvoslás segít kiegészíteni a gyógyszeres kezelést.

krónikus prosztatagyulladás kezelése népi gyógymódokkal

Házi kúpokat használnak a prosztata gyulladásának enyhítésére. A gyertyák elkészítéséhez 200 g zsíros alapra, 40 ml propolisz kivonatra lesz szükség. Az alapot vízfürdőben megolvasztják, a propoliszt lassan, folyamatos keverés közben öntik bele. Amikor a termék egyenletes színt kap, azt élelmiszer-filmre öntjük, és kolbász formájában csomagoljuk. A masszát egy órán át hűtőben kell hűteni. Amikor a termék lehűlt, késsel egyenlő, körülbelül 5 cm hosszú és 2 cm átmérőjű torpedó alakú darabokra osztjuk. Ezeket a gyertyákat külön-külön, a hűtőszekrénybe csomagolva kell tárolni. Az ajánlott adag egy kúp a végbélnyílásba lefekvés előtt. A kezelés időtartama 2-3 hét.

Készíthet gyertyákat tökmagolajjal és mézzel is. Az arány 200 g bázis, 50 ml olaj és 3 evőkanál méz. Alapul vehet méhviaszt, lanolint, kakaóvajat. Az ilyen kúpok enyhítik a gyulladást, javítják a prosztata működését és növelik az immunitást.

A krónikus prosztatagyulladás otthoni gyógyításához különféle infúziókat és főzeteket használhat. Az egyik leghatékonyabb gyógymód a petrezselyemlé. Naponta 3 nagy kanalat kell bevenni.

A hagyományos orvoslás napi 30 g tökmag fogyasztását javasolja. Sok tápanyagot tartalmaznak, amelyek szükségesek a prosztata normál működéséhez.

Egy másik hatékony kezelés a tökmag, a dió és a méz keveréke. A gyógyszer elkészítéséhez 100 hámozott magot és ugyanannyi diómagot kell bevinnie, kényelmes edénybe kell helyezni és 500 ml mézet kell önteni. A terméket 4 napig hűtőszekrényben tartják, hogy infúziót kapjon, majd naponta 4 nagy kanalat vesznek.

Sebészeti kezelés

Az, hogy a krónikus prosztatagyulladás tartósan gyógyítható-e, a betegség súlyosságától és a beteg életkorától függ. Gyakori súlyosbodások esetén folyamatosan drogot kell szednie.

A prosztatagyulladás műtéti kezelését a legtöbb esetben nem hajtják végre. Talán radikális intézkedések alkalmazása - a prosztata teljes eltávolítása. Ilyen műveletet csak akkor hajtanak végre, ha a prosztata krónikus gyulladás miatt nem látja el funkcióit, és a gyógyszeres kezelés hatástalan. Ezenkívül a prosztata eltávolítását az onkológia kialakulásának kockázatával gyakorolják.

Érdekes, hogy a prosztatagyulladás hatásait általában idős korban, 65 év feletti férfiaknál figyelik meg. Ez számos nehézséget vet fel a kezelésben:

 • a szív- és érrendszer betegségei;
 • ellenjavallatok gyógyszerek szedésére;
 • sok mellékhatás.

Sok férfi, aki több mint 10 éve szenved prosztatagyulladásban, ragaszkodik a műtéthez. Ez általában rossz gyógyszer-toleranciával és sok mellékhatással jár. Az orvosok szerint a műtét végső megoldás, megfelelő megközelítéssel a prosztatagyulladás konzervatív módszerekkel gyógyítható.

Megelőzés és prognózis

Miután rájöttünk, hogy mi a férfiak krónikus prosztatagyulladása és mennyire veszélyes, azonnal felmerül a kérdés, hogy a betegség teljesen gyógyítható-e.

A betegek ajánlásai azt mutatják, hogy a krónikus prosztatagyulladás gyógyítható, de ez sokáig fog tartani. A kúra átlagosan hat hónapot vagy tovább tart. Az urológusok egyetértenek abban, hogy a megfelelő terápia, az életmód megváltoztatása és a kiegyensúlyozott étrend segít megszabadulni a gyulladástól.

Leggyakrabban súlyosbodásokkal és ismételt gyulladásos epizódokkal fordulnak elő hosszan tartó remisszió után azok a férfiak, akik nem tartják be az orvos ajánlásait, de a barátaik tanácsai szerint kezelik őket. Fontos megérteni, hogy a terápia sikere a helyesen kiválasztott gyógyszeres terápiától függ. A krónikus prosztatagyulladás jeleinek súlyosbodásához vagy újbóli megnyilvánulásához vezethet:

 • szisztematikus gyógyszerbevitel;
 • az orvos ajánlásainak be nem tartása;
 • a kezelés leállítása az első fejlesztések után;
 • rossz szokások;
 • a fizikai aktivitás hiánya.

A gyógyszerek önválasztása gyakran a közérzet romlásához vezet. Ez különösen igaz fertőző gyulladás esetén, amikor a beteg tesztelés nélkül önállóan választja ki az antibiotikumokat.

A férfiak általánosan elkövetett hiba az, hogy az első fejlesztések megjelenésekor abbahagyják a kezelést. Ebben az esetben a gyulladás nem múlik el, hanem csak egy ideig csökken. Az immunitás vagy a hipotermia csökkenésével a betegség ismét éreztetni fogja magát.

A gyógyszeres kezelés mellett a prosztatagyulladás életmódbeli változásokat igényel. Fontos lemondani a rossz szokásokról, normalizálni a táplálkozást és elkezdeni sportolni. A prosztatagyulladás esetén jógát, testedzést, úszást ajánlott végezni. Minden edzés, amely magában foglalja a medencét, előnyös lesz. Az ilyen állapotú férfiaknak, különösen az ülőmunkának, minden nap 10 perces gyakorlást kell végezniük, és hetente többször teljes edzést kell végezniük. Emellett a krónikus prosztatagyulladás kezelése során szükség van nemi életre, mivel a rendszeres magömlés segít csökkenteni a prosztata ödémáját.

A prosztatagyulladás kezelésének sikere az időben történő diagnózistól függ, ezért, ha vizelési problémákat észlel, a lehető leghamarabb forduljon urológushoz.