Gyakorlatok prosztatagyulladásra: torna a betegség kezelésére és megelőzésére

A prosztatagyulladásban szenvedő férfiak gyógyszeres kezelést mutatnak fizioterápiás eljárásokkal kombinálva. Szintén hasznosak a prosztatagyulladás fizikai gyakorlatai. A rendszeres testmozgás pozitív hatással van az ember általános állapotára. Lehetővé teszik, hogy megbirkózzon azokkal a tényezőkkel, amelyek ennek a betegségnek a kialakulásához vezetnek. Különösen hasznosak a kismedencei pangó folyamatok elleni terápiás gyakorlatok, amelyek súlyosbítják a prosztatagyulladásban szenvedő betegek állapotát.

A testmozgás előnyei a prosztata számára

férfi csinál gyakorlatokat prosztatagyulladás

Minden órát szisztematikusan kell végrehajtani, és nem lehet kihagyni.

A prosztatagyulladás megelőzésére és kezelésére szolgáló gyakorlatokat minden veszélyeztetett személynek el kell végeznie. A férfiaknak komolyan kell venniük az orvosi javaslatot a sportolás megkezdésére, hiszen ezen múlik gyógyulásuk sikere és a hosszú távú remisszió elérése.

A krónikus prosztatagyulladásban mérsékelt fizikai aktivitás pozitív hatással van a férfiak egészségére. Javítják a vérkeringést és erősítik a medence izmait. Ezenkívül a rendszeres testmozgás javítja az egész test tónusát. Ennek köszönhetően megvan az ereje a belső szervek és rendszerek kóros folyamatainak leküzdésére.

A betegek számára a leghasznosabbak a prosztatagyulladás elleni gyakorlatok, mint az ugrás, guggolás és futás. Nem kevésbé hatékony a hasizmok edzése. A Bubnovsky által kifejlesztett komplexek különösen népszerűek. Tevékenységük célja az emberi test erőinek mozgósítása.

Ne várjon azonnali eredményt az edzéstől. Fokozatosan jelenik meg. Ahhoz, hogy a sportolás egészségjavító hatást érjen el, érdemes rendszeresen gyakorolnia.

Nem minden beteg tudja, hogy mikor van a legjobb idő a prosztatagyulladás kezelésére és megelőzésére szolgáló gyakorlatok elvégzésére. Nem értik, hogy az ilyen kezelés milyen formákban elfogadható és biztonságos. Erre és más érdekes kérdésekre mindig választ kaphatnak kezelőorvosuktól. Sok szakértő azon a véleményen van, hogy a legjobb, ha a betegség korai szakaszában vagy a gyulladás súlyosbodásának megszüntetése után különböző sportokat űznek. Ez az optimális időszak az adjuváns terápia számára.

A prosztatagyulladás torna kiegészíti a gyógyszeres kezelést és a fizioterápiát. Ebben az esetben a prosztatagyulladás elleni küzdelem hatékonysága többszörösére nő. Ha ilyen intézkedéseket tesznek a betegség kialakulásának legelején, akkor a gyakorlatok más kezelési lehetőségekkel kombinálva lehetővé teszik a beteg számára a teljes gyógyulást. Ha egy férfi a patológia utolsó szakaszában kezdett el sportolni, akkor az edzés segít neki csökkenteni a fájdalmas tünetek súlyosságát.

A krónikus prosztatagyulladás kezelésére szolgáló gyakorlatok nagyon előnyösek a férfiak számára. De emlékeznünk kell arra, hogy sokuknak ellenjavallatai vannak az ilyen terápiára. Éppen ezért javasolt, hogy az ilyen diagnózisú betegek csak a kezelőorvos engedélye után kezdjenek el sportolni.

A gyakorlatok típusai

Sokféle gyakorlat létezik, amelyet prosztatagyulladásban szenvedő férfiaknak mutathatnak be. Ezért minden páciensnek lehetősége van kiválasztani azt a sportirányt, amely a legjobban vonzza.

A páciensnek feltétlenül meg kell beszélnie a kezelőorvosával bizonyos, számára tetsző típusú képzések lehetőségét. Nem kívánatos ezt a problémát önállóan megoldani, mivel a helytelen cselekvések a prosztatagyulladás súlyosbodásához és az általános jólét romlásához vezethetnek.

A legtöbb betegnek ajánlott a prosztatagyulladás tornaterápiája. A gyógytorna sok ember számára megfelelő, mi a fő előnye.

Fizikai komplexek (LFK)

gyakorlatok a prosztatagyulladás kezelésére

Mielőtt elkezdené a gyakorlatokat, tájékozódjon arról, hogy van-e ellenjavallata.

Testnevelésre van szükség minden férfi számára, akit prosztatagyulladás kezelésére írtak fel. A páciensnek egy gyakorlatsort kínálnak a problémás területen bizonyos izomcsoportok megerősítésére. Az edzés nagy részét az ember hason vagy háton fekve tölti.

Az edzésterápia a következő gyakorlatokat tartalmazhatja, amelyek különösen hasznosak krónikus prosztatagyulladás esetén:

 • Szükséges a lábak csökkentése és tenyésztése. A gyakorlat során egyenesek maradhatnak, vagy térdükben enyhén meghajolhatnak. Az alsó végtagok tenyésztésekor a kezével húzza őket kis távolságra a padlóra. Mindkét megközelítésben 10-15 ismétlést kell végrehajtani;
 • Le kell ülnie a hátára, és ki kell egyenesítenie az alsó végtagjait. Ezután meghajlítják és a mellkashoz húzzák. A műveletet pontosan 4-szer meg kell ismételni. Végezzen többféle megközelítést;
 • Hanyatt fekvő helyzetben fel kell emelnie a lábát néhány centiméterrel a padló felületétől. Ezen a ponton emelje fel a törzsét a könyökére. Az alsó végtagokat a prosztatagyulladás megelőzésére és kezelésére szolgáló gyakorlat során csökkenteni és tenyészteni kell. Ezeket a lépéseket 10-szer megismételjük. 2-3 megközelítést kell végrehajtania;
 • Az alsó végtagokat a medencével együtt a padlóra merőlegesen kell emelni. A hát alsó részét ebben az időben a kezével kell tartani. Ebben a helyzetben néhány másodpercig el kell maradnia. A műveletet 5-ször megismételjük;
 • Hanyatt fekvő helyzetben az egyenes lábakat körülbelül 5-10 cm-re kell emelni a padlótól. Ebben a helyzetben néhány másodpercig rögzíteni kell őket. Miután a lábakat leengedtük a padlóra. A gyakorlatot 5-7 alkalommal meg kell ismételni.

Ez a fajta gyakorlat otthon is elvégezhető. Egészségügyi intézményekben is használják.

Jóga

jógagyakorlatok prosztatagyulladásra

A gyakorlatok során teljes mértékben a végrehajtásukra kell koncentrálnia.

A jóga jó értelemben különbözik a prosztatagyulladástól. Általános szabály, hogy a betegek hatha jóga komplexumot kínálnak, amelyet még egy kezdő is meg tud csinálni.

Az orvosok többször is megjegyezték, hogy a prosztatagyulladással járó jóga erősítheti a szervezet védekezőképességét, és hozzájárul a gyógyszeres kezelés hatékonyságának növeléséhez. A prosztatagyulladásban a leghasznosabbak a fordított ászanák és a hasi régió izmaival végzett manipulációk.

Mint korábban említettük, a fordított pozíciók a leghasznosabbak a prosztatagyulladásban szenvedő férfiak számára. Ennek megvan a logikus magyarázata. Az ilyen gyakorlatok végrehajtása során a gyulladt szerv vénás plexusai tehermentesülnek. Ennek köszönhetően gyorsan megoldódik a pangó folyamatok problémája, amelyek a betegség krónikus lefolyásához vezetnek.

A jógaórák során a páciensnek gondosan figyelemmel kell kísérnie általános jólétét. Jelentős leromlásával az edzést célszerű elhagyni. A jóga során fellépő kényelmetlenség gyakran a mellkasra és a hasra nehezedő fokozott nyomással jár.

A páciens jógaórákon vehet részt, vagy videó edzéseket nézhet. Ha a gyakorlatokat helyesen hajtják végre, egy kis idő elteltével a következő eredményeket érheti el:

 1. Az idegvégződések munkája normalizálódik.
 2. Javul a kismedencei területen elhelyezkedő belső szervek működése.
 3. A prosztata vérrel való feltöltésének folyamata visszaáll a normális kerékvágásba.

A prosztatagyulladás megelőzésére szolgáló jógagyakorlatok minden bizonnyal a következő ászanákat tartalmazzák:

 • "Háromszög". A hátát a lehető legegyenesebben kell tartania. A lábak egymástól széles helyzetben vannak. Fogja meg a bal lábát a tenyerével, és tegye arcát a legközelebbi térdére. Ebben a helyzetben körülbelül 15 másodpercig kell állnia. Ezután a manipulációt a jobb végtaggal végezzük;
 • "Zárt gyűrű". Hason kell feküdni és fel kell emelni a felsőtestet. A lábak is felfelé mennek. Tenyerükkel a bokánál fogva kell megragadni őket. Ebben a helyzetben a személynek maradnia kell a következő 30 másodpercig;
 • "Sas". Félig behajlított jobb végtagon kell állni. Ebben a pillanatban a bal oldalt át kell dobni a jobb alsó lábára és combjára. Ebben a helyzetben a személy 60 másodpercig marad. Ezután a lábakat meg kell cserélni.

Erősen ajánlott a jóga gyakorlása edzővel. Ez különösen igaz azokra a férfiakra, akiknek korábban nem kellett ászanákat végrehajtaniuk. A szakember segítsége lehetővé teszi számukra, hogy elkerüljék a durva hibákat az órák során.

Kegel gyakorlatok

Kegel gyakorlatok prosztatagyulladásra

Megnézhet videókat az interneten, ha kérdései vannak a komplex végrehajtásával kapcsolatban.

A Kegel gyakorlatok terápiás hatást fejtenek ki krónikus prosztatagyulladásban. Kifejezetten azoknak a nőknek készültek, akiknek vajúdás közben erősen megnyúltak a csípőizmok. A komplexum lehetővé tette számukra, hogy felfrissítsenek. Fokozatosan megváltozott. Most az ilyen gyakorlatokat nemcsak a nők, hanem az erősebb nem képviselői is végezhetik. Manapság az ilyen képzést olyan férfiak végzik, akiknek prosztatagyulladása vagy prosztata adenoma van.

Az urológusok többször is észrevehető javulást észleltek a prosztatagyulladásban szenvedő férfiaknál, akik rendszeresen végeznek Kegel gyakorlatokat. Az ilyen edzésnek köszönhetően az izomtónus nő, és a medence vérkeringése normalizálódik. A komplexum pozitív hatással van a potenciára is.

A krónikus prosztatagyulladás Kegel-gyakorlatai a következő módon hajthatók végre:

 • Meg kell szorítani a pubococcygealis izmot. Ezt követően a férfinak vissza kell tartania a lélegzetét, és még szorosabban kell szorítania. A lélegzetet ismét visszatartják, és a művelet megismétlődik. Ezt az állapotot néhány másodpercig érezni kell. Ezt követően megengedett a kilégzés és a teljes ellazulás. A gyakorlatot 10-szer meg kell ismételni;
 • A lábait vállszélességben szét kell tárni, és össze kell húzni a pubococcygealis izmot. A végbélnyílás izmait is be kell vonni a folyamatba. Ebben a helyzetben kívánatos a maximális ideig kitartani. A gyakorlatot naponta 2-5 alkalommal 10-szer hajtják végre;
 • Hanyatt kell feküdnie. A lábaknak térdre hajlított helyzetben kell lenniük. Ebben a helyzetben ugyanazokat az izmokat kell összenyomnia, mint az előző gyakorlatoknál. Ezt a műveletet naponta korlátlan számú alkalommal lehet végrehajtani.

Egy férfi nem mindig tudja megérteni, hol található a pubococcygealis izom, amelyet a Kegel-gyakorlatok során meg kell feszíteni. A következő módon találhatja meg. A következő WC-látogatás során hirtelen le kell állítani a fúvókát. Az éppen feszült izom a kívánt.

Torna és gyakorlatok

guggolás prosztatagyulladásra

A guggolás könnyű súlyokkal vagy anélkül is elvégezhető.

A férfi test gyakran szenved a pangásos folyamatoktól a medence területén. Prosztatagyulladás és más betegségek kialakulásához is vezetnek. A rendszeres gimnasztika megoldhatja ezt a problémát. Prosztatagyulladás kezelésére is ajánlott.

A prosztata gyulladásának kezelése és megelőzése érdekében a férfiaknak napi gyakorlatokat kell végezniük. Mindössze 10-15 perc szabadidőt vesz igénybe. Cserébe az ember erő- és energiahullámot kap, ami elég neki az egész munkanapra. Ezenkívül az egyszerű gyakorlatok megakadályozzák a folyadék stagnálásának megjelenését a medencében, ami fontos a férfiak egészsége szempontjából.

A prosztatagyulladást segítő terápiás gimnasztika a következő gyakorlatokat tartalmazza:

 • Feküdj a hátadra, és tedd az egyik kezét a mellkasodra. A másik felső végtag a hasra kerül. Belégzéskor fel kell emelni, kilégzéskor pedig leengedni. Kívánatos ezt a műveletet legalább 6 alkalommal megismételni;
 • Le kell ülni, és a kezével meg kell próbálnia elérni az ujjbegyeket az alsó végtagokon. A gyakorlatot 8 alkalommal végezzük;
 • Hanyatt fekve hajlítsa be a térdét. Először is az alsó végtagokat jobb oldalra kell vinni. Ezután ugyanaz a művelet ismétlődik csak balra;
 • Hanyatt fekvő helyzetben a medencét a lehető legnagyobb mértékben fel kell emelni. Ezt a műveletet 8 alkalommal hajtják végre;
 • Dőljön egy székre, álljon lábujjakra, vegyen egy mély lélegzetet, és próbáljon meg leülni. A leeresztés pillanatában ki kell lélegezni;
 • Prosztatagyulladástól guggolást kell végezni. A medence leengedésekor kívánatos, hogy minél messzebbre vigye vissza. Ennek köszönhetően a medencefenékhez tartozó izomszövetek jó feszültsége érhető el;
 • Több fordulatot kell tenni különböző irányokba.

A prosztatagyulladásból való töltés, mint a terápiás gyakorlatok, kiegészíthető a helyszínen járással. A gyakorlat körülbelül 2-3 percig tart. A megközelítés megismételhető, miután az impulzus normalizálódik.

A töltés és a komplexek célja a húgyúti rendszer és a gyulladásos folyamatok által érintett szervei működésének javítása. A fizikai gyakorlatok nagyon hasznosak prosztatagyulladás és prosztata adenoma esetén, mivel rövid időn belül megszüntetik a torlódást és megakadályozzák azok újbóli megjelenését.

csikung

Sok betegnél Qigong-ot mutatnak be prosztatagyulladás miatt. Ez egy egyedülálló gyakorlat, amely nagyon népszerű keleten. Hatása az izomszövet ellazításának maximalizálására és az emberi figyelem koncentrációjának növelésére irányul. Ezekkel együtt javulnak a vérkeringési folyamatok és megszűnnek a szervezetben kialakuló torlódások. Edzés után a férfiak javítják pszicho-érzelmi állapotukat, ami egy másik előnye ennek.

Ezt a gyakorlatot minden korosztály és bármilyen fizikai állapotú ember gyakorolhatja. Ez a komplexum sokoldalúsága.

Ellenjavallatok és óvintézkedések

a magas vérnyomás, mint a testmozgás ellenjavallata prosztatagyulladás esetén

A magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott terápiás gyakorlatokat végezni.

A prosztatagyulladás torna, mint minden gyakorlatsor, nemcsak hasznos, hanem káros is lehet az egészségre. Ezért az edzés megkezdése előtt meg kell győződnie arról, hogy nincs ellenjavallata az ilyen terápiára. Orvosi vizsgálat és hardverdiagnosztika segít kideríteni.

Azt a döntését, hogy elkezd-e végezni bizonyos gyakorlatokat, még akkor is, ha azok a legjobbak és legbiztonságosabbak, feltétlenül meg kell beszélni kezelőorvosával. Vele kívánatos egy edzéskészletet kiválasztani.

Az emelkedett testhőmérsékletű férfiaknak minden fizikai tevékenységet meg kell tagadni. Akut gyulladásos folyamat jelenlétét jelzi a szervezetben, amelyben az edzés szigorúan tilos.

Óvatosan a gyakorlatokat olyan férfiaknak kell végezniük, akiknél csípősérülést diagnosztizáltak. Az ilyen képzés jelentősen ronthatja helyzetüket. Az ellenjavallatok közé tartozik a magas vérnyomás és az osteochondrosis is.

A legtöbb fizikai gyakorlatot nem szabad prosztatagyulladásban szenvedő férfiaknak elvégezniük, akik műtéten esnek át vagy súlyos betegségben szenvednek. Meg kell várni, amíg a test elegendő erőt kap az ilyen tevékenységhez.