A férfiak prosztatagyulladásának fő okai

A prosztatagyulladás egy urológiai spektrumú betegség, amelyet a férfiaknál a prosztata mirigy szöveteiben lokalizált gyulladás kialakulása és kialakulása jellemez. A betegség az első helyen áll a látogatások gyakoriságában az urológiai betegségek között. Gyakran előfordul, hogy a férfiaknál a prosztatagyulladás egyidejűleg zavarja a reproduktív rendszer egyéb betegségeinek előfordulását. Miért fejlődik ilyen gyorsan a férfibetegség? Melyek a férfiak prosztatagyulladásának fő okai?

prosztatagyulladás egy férfiban és megjelenésének okai

Általános információ

A WHO statisztikái szerint a reproduktív korú férfiak 60-75%-a szembesül a prosztatagyulladás problémájával. A betegséget a jelentkező férfiak egyharmadánál diagnosztizálják, harminc százalékuk 40 év alatti. A bolygón minden tizedik ember átélt már életében prosztatagyulladást.

A betegség lefolyásának jellemzői

A férfiak prosztatagyulladásának klinikája változatos, a test egyéni jellemzőitől, az általános egészségi állapottól és az életmódtól függően. A 35-40 éves férfiaknál a prosztatagyulladás tünetmentes. Első jelei csaknem egy év után éreztetik magukat. Az orvostudományban a betegség 2 formáját szokás megkülönböztetni:

 • fertőző;
 • pangó (nem fertőző).

Az első esetben a fertőzés a kismedencei szervekben lokalizálódik, a másodikban - a prosztata területén, a vérkeringés akadályozott, a mirigy működése megzavarodik.

A gyulladásos folyamat kialakulását befolyásoló tényezők

A gyulladást akut és krónikus lefolyás jellemzi. A betegség akut formáját magas láz, fájdalom az ágyéki régióban és a keresztcsontban, valamint a szaporítószervek kellemetlen érzése kíséri. Az akut prosztatagyulladás hirtelen kezdődik. Megjelenését húgyúti fertőzések provokálják:

 • hólyaggyulladás;
 • pyelonephritis;
 • urethritis;
 • STI-k.

A Pseudomonas aeruginosa és az Escherichia coli a fő kórokozók, amelyek provokálják a betegség kialakulását.

Prosztatagyulladás fiatal férfiaknál: a fejlődés okai és következményei

A betegség 30-40 éves korban jelentkezik először. A prosztatagyulladás oka lehet Trichomonas, chlamydia, ureaplasma - a prosztatagyulladás kórokozói, amelyek provokálják annak előfordulását.

A szakemberhez fordulni nehéz lépés. A fiatalok szégyellik problémáikat, elhalasztják az orvosi látogatást, és ezzel súlyosbítják a helyzetet. A fertőzés gyorsan terjed, ami felgyorsítja a prosztatagyulladás kialakulását. Fiatal férfiak idő előtti prosztatakezelésének következményei:

 1. károsodott vizeletürítési funkció:
 2. problémák vannak a potenciával;
 3. a reproduktív funkció gátolt;
 4. a prosztatagyulladás visszaesése gyakoribb;
 5. meszesedések és hegek jelennek meg.

A prosztatagyulladás első tüneteinek megjelenése az orvoshoz való fordulás jelzése. Egy személynek figyelnie kell az egészségére, ha a következő tünetek jelentkeznek:

 • a vizelési vágy gyakrabban jelenik meg;
 • kellemetlen érzés és fájdalom a vizelés során;
 • a WC-be járás után a vizelési inger nem múlik el;
 • az erekció gyengül vagy eltűnik;
 • a partner iránti vonzalom csökken.

A jelek figyelmen kívül hagyása ahhoz a tényhez vezet, hogy a férfiak előrehaladott prosztatagyulladása krónikussá válik. A spermium részét képező prosztata szekréció termelése csökken.

A prosztatagyulladás okai férfiaknál

Úgy gondolják, hogy a prosztatagyulladást fertőzések okozzák.

 1. Fertőző út. A prosztatagyulladás fő okai a mikroorganizmusok szaporodásában rejlenek, amelyek bejutnak a véráramba, és áramával szétterjednek a szervezetben. Így jön létre az elsődleges fertőzés. Másodlagos akkor fordul elő, ha a gyulladás folyamatát nem vették észre időben, és szétterjed. A húgyúti csatornában kóros folyamatok fordulnak elő, amelyek prosztatagyulladás megjelenését váltják ki, amelynek oka a reproduktív rendszer bélbetegségei. A fertőzés kétféleképpen fordul elő. Ascendens akkor fordul elő, amikor a fertőzés a húgyúti csatorna nyílásán keresztül jut be a prosztatába. Egy leszálló út akkor következik be, amikor a fertőzött vizelet a fertőzés forrása.
 2. Gyenge immunrendszer. A rendszertelen alvás-ébrenlét ciklus, a helytelen táplálkozás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás függősége, a krónikus stressz a csökkent immunitás forrásai. Nem tud ellenállni a fertőző ágenseknek.
 3. A vérkeringés megsértése. A vérkeringés gátlása, mint a betegség kialakulásának oka, a fizikai inaktivitás, a rossz szívműködés és az idegrendszeri betegségek következménye. A kismedencei szervekben a vér rosszul kering. Az eredmény oxigénéhezés és a prosztata gyulladása.
 4. A rendszeres intim élet hiánya és a védekezés nélküli szex a prosztatagyulladás kialakulásának okai. A gyulladás az intim élet hiánya vagy túlzása következtében alakulhat ki. A túlságosan aktív életet élő fiatal férfiak a potencia gyors hanyatlásától, a hormonális egyensúlyhiánytól és a mirigykiválasztástól szenvednek. A megszakított közösülés olyan tényező, amely hátrányosan befolyásolja a férfi egészségét.
 5. Vibrációs betegségből eredő prosztata sérülések. A sofőrök gyakran szenvednek a prosztata működési zavarától az állandó vibráció miatt. Ez a férfiaknál a prosztatagyulladás gyakori oka.
 6. Az alkohollal és a cigarettával való visszaélés a prosztatagyulladás oka. Tudományosan bizonyított: a szisztematikus részegség a prosztata szöveteinek duzzadásához vezet. Ha az immungát gyenge, kedvező feltételeket teremtenek a mikroorganizmusok behatolásához.
 7. A táplálkozás jellemzői. A vegyszerekkel kezelt élelmiszerek rosszindulatú daganatokat válthatnak ki. A prosztatarák 50 év után az első helyen áll a férfiak halálozási arányában.
 8. A fimózis a gyulladásos folyamat kialakulásának oka. Ez egy olyan betegség, amelyet a pénisz fejének hiányos megnyílása jellemez. A fimózis gyakran újszülötteknél fordul elő. Ebben az esetben a phimosis veleszületett rendellenesség. Ha azonnal kezelik, néhány hónap múlva eltűnik. Egy felnőtt férfi számára a fimózis komoly probléma, nemcsak fizikai, hanem pszichológiai is. Ha a pénisz feje teljesen zárva van, folyadék halmozódik fel alatta, ami kedvező táptalaj a baktériumoknak. A kórokozó mikrobák prosztatagyulladást okoznak. A phimosis kezelése felnőttkorban műtétet foglal magában.
 9. A kövek jelenléte a prosztata mirigyben a gyulladás kialakulásának előfeltétele.
 10. Foglalkozási betegségek.
 11. A prosztata kóros felépítése lehet a gyulladás oka, mivel a prosztata váladék stagnál a húgycsatornában.
 12. Hormonális zavarok. Az alacsony hormonszint befolyásolja a szexuális vágyat. A szex hosszú távú hiánya vénás torlódás kialakulásához vezethet.

A betegség fajtái és tünetei

A krónikus prosztatagyulladás előrehaladott lefolyása szepszissé válhat. Az akut prosztatagyulladást a következő tünetek jellemzik:

 • láz;
 • a vizelet visszatartása;
 • fehéres váladék kezd megjelenni a vizeletben.

A krónikus prosztatagyulladás a betegség visszatérő formája. A gyulladásos fókusz az a hely, ahol a mikrobák szaporodnak, amelyek megtelepednek az urogenitális traktusban és megfertőzik a szöveteket. Az idő előtti orvoslátogatás következménye krónikus lefolyású cystitis.

Tízből kilenc krónikus prosztatagyulladás az oka az orvoslátogatásnak. A férfiaknál ugyanazok az okok: fertőző természetű kórokozók.

Krónikus tünetmentes prosztatagyulladás: okai érett férfiakban

A leírt krónikus prosztatagyulladás nem tartozik a felsorolt csoportok egyikébe sem. Az előfordulás oka az idősebb férfiaknál felmerülő fiziológiai jellemzők. A beteg nem panaszkodik a tünetek súlyosságára. A betegség jelenlétéről az ember csak tesztekkel vagy műtéttel értesül. Ritkábban olyan betegeknél diagnosztizálják, akiknek életkora meghaladja a negyven évet. A krónikus prosztatagyulladás okai:

 • fertőzések;
 • patogén mikrobák.

A fertőzés által okozott krónikus prosztatagyulladást nagyon nehéz gyógyszeres kezeléssel kezelni.

A pangásos prosztatagyulladás fiataloknál fordul elő rendszertelen szexuális élet miatt, amikor a mirigy a legaktívabb. Megjelenésének megbízható okait nem azonosították. A pangásos prosztatagyulladást megkülönböztető jelek:

 • a szexuális vágy gyengülése;
 • az élénk orgias érzések hiánya;
 • gyenge erekció;
 • a reggeli vizelési vágy különösen kifejezett;
 • A vizelési nehézség gyakorlatilag láthatatlan.

A prosztatagyulladás okai még mindig nem teljesen tisztázottak. Ismeretes, hogy a szomatikus betegségekben szenvedő férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek a gyulladásos folyamattól:

 • bélbetegség, székletzavar;
 • krónikus bronchitis, ARVI;
 • gócok jelenléte más szervekben (szuvasodás, mandulagyulladás);
 • átvitt STD-k;
 • immunpatológiák.

A kórokozó mikroorganizmusok behatolnak a szövetekbe, és stagnálást képeznek. Melyek a prosztata fertőző betegségeinek okai? A fertőzés terjedését elősegítő tényezők a következők:

 • teljesség;
 • szisztematikus részegség;
 • dohányzó;
 • kényelmetlen, szűk ruházat;
 • hosszan tartó hideg expozíció;
 • gyakoriak az autós kirándulások.

Prosztatagyulladás kezelése: a terápia jellemzői

A prosztatagyulladás terápiáját az orvos írja fel a betegség lefolyásának formája és jellemzői alapján. Figyelembe veszik a férfiaknál a prosztatagyulladás okait. Akut prosztatagyulladás esetén a betegnek antibiotikumokat írnak fel, amelyek behatolhatnak a beteg szerv szöveteibe. A krónikus prosztatagyulladást átfogó módon kezelik, és magában foglalja a gyógyszeres kezelést, az immunmodulátorokat, a prosztata masszázst, a fizioterápiát. A nem bakteriális krónikus prosztatagyulladást nem szteroid gyógyszerekkel kezelik. Ezenkívül nyugtató hatású gyógyszereket írnak fel.

A prosztata megváltozhat, ha a betegség súlyossá válik. Van egy tályog, húgyúti rendellenesség, prosztata szklerózis, kiterjedt ödéma.

A prosztata adenoma okai a szakorvoshoz való idő előtti beterjesztésben gyökereznek. Az urológus rendszeres látogatása megelőzés céljából segít megvédeni magát. A betegség egyre több fiatal férfit érint. 30 évesen a betegséget könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. A megelőzési szabályok célja a pusztító tényezők kizárása. Az egészségére vigyázó férfinak egészséges életmódot kell folytatnia, sportolnia kell, kényelmes, természetes anyagokból készült fehérneműt kell viselnie, kerülnie kell a túlzottan alacsony és magas hőmérsékletnek való kitettséget, és figyelemmel kell kísérnie a táplálkozást. A férfiak egészségének megőrzésének előfeltétele a rendszeres szexuális élet. A prosztatagyulladás okainak ismeretében és az egyszerű szabályok betartásával egy személy sok éven át fenntarthatja a reproduktív egészségét.