Részletek a krónikus prosztatagyulladás tüneteiről és kezeléséről

Krónikus prosztatagyulladás- az egyik leggyakoribb betegség az érett férfiak körében. A prosztata gyulladása jelentősen csökkenti az életminőséget, pszichoszomatikus és szexuális rendellenességek okozójává válik. A betegség természetére vonatkozó kellő ismeretek hiánya nehéz feladattá teszi a krónikus prosztatagyulladás kezelését, amely sok türelmet igényel mind a betegtől, mind a kezelőorvosától.

Normál prosztata és prosztatagyulladás (krónikus prosztatagyulladás)

Osztályozás

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH USA) a következőket dolgozta ki és javasoltaosztályozáskrónikus prosztatagyulladás:

 • krónikus bakteriális prosztatagyulladás;
 • krónikus nem bakteriális prosztatagyulladás (gyulladás jeleivel vagy anélkül);
 • krónikus, tünetmentes prosztatagyulladás.

A modern andrológusok ezt a besorolást tartják be a prosztata gyulladásos betegségeinek diagnosztizálásában és kezelésében. Külön kiemelkedik az akut prosztatagyulladás. Tudva, hogy az azonosított patológia melyik kategóriába tartozik, az orvos képes lesz kiválasztani az optimális terápiás rendet, és jelentős sikereket ér el a betegség kezelésében.

Okok és kockázati tényezők

A bakteriális és nem bakteriális krónikus prosztatagyulladásra való felosztás nem véletlen. A betegség különböző okai meghatározzák a kezelés taktikáját, és nagymértékben befolyásolják a betegség kimenetelét.

Krónikus bakteriális prosztatagyulladás

Krónikus bakteriális prosztatagyulladás a betegek 10-15% -ában fordul elő. A betegség kialakulásának közvetlen oka a patogén és opportunista flóra behatolása a prosztatába. Definíció szerint a prosztata mentes a baktériumoktól. A prosztata fertőzése lehetséges a húgycsövön keresztül, valamint hematogén és limfogén. A vizsgálat során leggyakrabban a következő mikroorganizmusokat mutatják ki:

 • Escherichia coli (legfeljebb 95%);
 • Proteus;
 • klebsiella;
 • pseudomonas.

A gram-pozitív flóra (staphylococcusok, streptococcusok) képviselői meglehetősen ritkák. Egyes esetekben két vagy több mikroorganizmus növekedése figyelhető meg (vegyes fertőzés). Lehetséges fertőzés patogén flórával (chlamydia, Trichomonas, gonococcus stb. ).

A vizsgálat során kimutatott mikroorganizmusok többsége a normál mikroflóra képviselője. Normál körülmények között nem károsítják a testet, és békésen léteznek a húgyúti rendszer és az emésztőrendszer nyálkahártyáján. Bizonyos körülmények között a feltételesen patogén flóra nő és szaporodik, ami a prosztataszövet gyulladásához és a betegség összes tünetének megjelenéséhez vezet.

Rizikó faktorokkrónikus bakteriális prosztatagyulladás kialakulása:

 • a személyes higiénia hiánya;
 • hypothermia;
 • genitális trauma;
 • a húgyúti rendszer gyulladásos betegségei;
 • az STI-k jelenléte.

Mindez a helyi és általános immunitás csökkenéséhez és az opportunista flóra természetes szaporodásához vezet a prosztatában. Nem kizárt, hogy a fertőzés a húgycsövön keresztül bejuthat a nemi szervek gyulladásos betegségei esetén. A prosztatagyulladás kialakulásának valószínűsége nő a meglévő urethritis, cystitis, colliculitis esetén.

Krónikus nem bakteriális prosztatagyulladás

Számos elmélet létezik a betegség ezen formájának előfordulására:

 1. Kémiai gyulladás elmélet. . . A vizeletürítés során a prosztatába dobás urát lerakódásához és gyulladás kialakulásához vezet. Az uretro-prosztata refluxot elősegíti a húgycső szűkülete (szűkület) és egyéb fejlődési rendellenességek.
 2. Immunelmélet. . . A változat a prosztata mirigy szöveteinek autoimmun károsodásán alapul, ami a bakteriális antigéneknek való kitettség eredménye. Figyelembe veszik a patológia ezen formájára való örökletes hajlamot.
 3. Neurogén elmélet. . . A kismedencei beidegzés megsértése a vér stagnálását idézi elő a szervekben, és prosztatagyulladás kialakulásához vezet.

A nem bakteriális prosztatagyulladás kialakulásában a következők is külön figyelmet érdemelnek.rizikó faktorok:

 • hosszú ülőmunka;
 • mozgásszegény életmód;
 • rossz szokások;
 • stressz és érzelmi túlterhelés;
 • elhúzódó szexuális absztinencia.

Ezek a kockázati tényezők provokálják a prosztata torlódásának kialakulását, és a kismedencei szervek mikrocirkulációjának megsértéséhez vezetnek. A mikrobiális faktor csak a betegség kialakulásának kezdeti szakaszában játszik szerepet. A jövőben jelentősége csökken, előtérbe kerülnek az autoimmun folyamatok, a trofikus zavarok a prosztata szöveteiben.

A statisztikák szerint a férfiak 85-90%-a nem bakteriális krónikus prosztatagyulladásban szenved (nem kapcsolódik közvetlenül patogén vagy opportunista baktériumok fertőzéséhez).

Tünetek

A krónikus prosztatagyulladás főként 25-40 éves férfiaknál fordul elő. Az életkor előrehaladtával a betegség kialakulásának valószínűsége nő. Idős korban a prosztata mirigy gyulladását gyakran kombinálják adenomával - a prosztata jóindulatú daganatával.

Jelekkrónikus prosztatagyulladás:

 • tompa sajgó fájdalmak az alsó hasban;
 • fájdalom besugárzása az ágyékban, a herezacskóban, a perineumban, a hát alsó részén, a keresztcsontban;
 • fokozott kellemetlenség a közösülés és a székletürítés során.

A vizeletürítési zavarok nagyon jellemzőek:

 • gyakori vizelés;
 • a vizelet kis adagokban történő kiválasztása;
 • a húgyhólyag hiányos kiürülésének érzése;
 • a fájdalom megjelenése vagy erősödése vizelés közben;
 • lassú és szaggatott vizeletfolyás.

Ez utóbbi tünet a prosztata adenomára jellemző, amely gyakran a krónikus prosztatagyulladás hátterében fordul elő.

A betegség hosszú lefolyása esetén a szexuális szférában rendellenességek lépnek fel:

 • csökkent libidó;
 • az erekció romlása;
 • a közösülés időtartamának csökkentése;
 • korai magömlés;
 • húzó fájdalmak az alsó hasban az ejakuláció után;
 • a spontán reggeli erekció hiánya.

A krónikus prosztatagyulladás a merevedési zavarok egyik vezető oka, amelyben a férfi nem képes elérni és fenntartani a teljes szexuális kapcsolathoz elegendő erekciót. Az ilyen állapot jelentősen megzavarja az életet, depressziót és egyéb pszichoemotikus rendellenességeket okozhat.

A krónikus, tünetmentes prosztatagyulladás klinikai megnyilvánulások nélkül jelentkezik. A betegséget véletlenül észlelik az urológus által végzett vizsgálat során. A tünetek hiánya ellenére a prosztatagyulladás súlyos szövődményekhez, merevedési zavarokhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Komplikációk

Az elindított prosztatagyulladás ilyen állapotok kialakulását idézi elő:

 • a prosztata tályogja;
 • cystitis és pyelonephritis (hólyag- és vesegyulladás);
 • vesiculitis (az ondóhólyagok gyulladása);
 • merevedési zavar;
 • meddőség.

Minél hamarabb észlelik a betegséget és elkezdik a kezelést, annál nagyobb az esély a betegség kedvező kimenetelére.

Diagnosztika

A krónikus prosztatagyulladás kimutatására a következő módszereket alkalmazzák:

Urológus vizsgálata

Személyes megbeszélés alapján az orvos a páciens panaszaira összpontosít. Megvizsgálják a külső nemi szerveket, és elvégzik a prosztata digitális rektális vizsgálatát. Tapintással az orvos felméri a mirigy méretét és alakját. Krónikus prosztatagyulladás esetén a szerv kissé megnagyobbodik. Az eljárást kombinálják a prosztata váladék gyűjtésével mikrobiológiai vizsgálat céljából.

Négy üveges minta

A fő módszer, amely lehetővé teszi a prosztata gyulladásos folyamatának azonosítását és megkülönböztetését más betegségektől. Az anyaggyűjtés több szakaszban történik. Reggelente, miután 5-6 órát tartózkodott a WC-től, egy férfi két edénybe vizel – az első (kezdeti) és a második (középső) vizeletadagért. Az első részben a húgycső tartalmát lemossák, a másodikban a hólyagot. A vizelet harmadik részét a prosztata masszázs után gyűjtik össze, és lehetővé teszi a prosztata mirigy állapotának felmérését. A prosztata titkát külön gyűjtik bakteriológiai tenyésztéshez.

A vizelet elemzése során két paramétert értékelnek: a leukociták és az eritrociták számát. Prosztatabetegség esetén a fehérvérsejtek száma a vizelet harmadik részében emelkedik. Normális esetben számuk nem haladja meg a 10-et a látómezőben.

Mikrobiológiai vizsgálat

A háromüveges vizsgálat során nemcsak a leukociták számát értékelik, hanem anyagot is vesznek bakteriológiai oltáshoz. Ha krónikus prosztatagyulladásra gyanakszik, az orvost különösen a vizelet harmadik része érdekli. A vizsgálat eredményei alapján az orvos azonosíthatja a betegség kórokozóját, és kiválaszthatja az optimális antibiotikum-terápiát.

Az opportunista baktériumok kimutatása 10-nél nagyobb titer esetén diagnosztikus értékű.3CFU / ml vagy egyértelműen patogén mikroorganizmusok kimutatása bármilyen mennyiségben.

A prosztata szekréció bakteriológiai tenyésztése

A prosztatafolyadék bakteriológiai tenyésztése a krónikus prosztatagyulladás diagnosztizálására

A prosztata masszázs során a vizelet harmadik adagjának felvétele előtt az orvos a kiválasztott váladékot bakteriológiai vizsgálatra veszi. A kapott eredmény lehetővé teszi a diagnózis és a kezelési taktika meghatározását is.

A krónikus bakteriális prosztatagyulladás diagnosztikai kritériumai:

 • Opportunista mikroorganizmusok azonosítása a vizelet vagy a prosztata szekréció harmadik részében 10 feletti titerben3CFU/ml.
 • Opportunista baktériumok kimutatása a vizelet harmadik részében vagy a prosztata szekréciójában, amelyek száma jelentősen (10-szer) magasabb, mint a vizelet második részében.
 • A kórokozó mikroorganizmusok azonosítása a vizelet vagy a prosztata szekréció harmadik részében.

Ultrahang

Az ultrahangvizsgálat lehetővé teszi a szerv méretének felmérését és az egyidejű patológia azonosítását. Gyakran a krónikus prosztatagyulladást prosztata adenomával - jóindulatú daganattal - kombinálják.

Kezelési alapelvek

A krónikus prosztatagyulladás terápiájának célja a gyulladásos folyamat megszüntetése, a véráramlás aktiválása és a szervek táplálkozásának javítása. Ha a patogén vagy opportunista mikroorganizmusokat magas titerben mutatják ki, akkor azok megszűnnek. Különös figyelmet fordítanak az életmód korrekciójára és a szervezet védekezőképességének stimulálására.

Gyógyszeres kezelés

A krónikus prosztatagyulladás kezelésére a következőket alkalmazzákgyógyszerek:

 • Az antibakteriális gyógyszereket az azonosított kórokozó figyelembevételével választják ki.
 • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek a gyulladás csökkentésére és a fájdalom enyhítésére.
 • A vizeletürítést megkönnyítő szerek (alfa-blokkolók, amelyek ellazítják a húgycső izmait és serkentik a vizelet kiáramlását).
 • Olyan eszközök, amelyek növelik a véráramlást a kismedencei szervekben.

Az antibiotikum kiválasztása az azonosított kórokozótól függ. A gyógyszer kiválasztásakor figyelembe kell venni annak képességét, hogy behatoljon a hematoprosztatikus gáton, és felhalmozódjon a prosztata szöveteiben. Ezek a feltételek a fluorokinolonok csoportjába tartozó eszközökkel teljesülnek. A makrolidokat és a tetraciklineket a krónikus prosztatagyulladás kezelésére is használják.

Az Európai Urológiai Szövetség ajánlása szerint az antibakteriális terápia lefolyásának legalább 2 héttel az előzetes diagnózis után kell lennie.

A bakteriológiai kutatás eredményeinek kézhezvételét és a betegség bakteriális természetének megerősítését követően a kezelés 4-6 hétig tart. Ez a megközelítés lehetővé teszi nemcsak a betegség kórokozójának megszabadulását, hanem a prosztatagyulladás kiújulásának megelőzését is.

Sajnos az antibiotikum-terápia nem mindig hatékony. Sok mikroorganizmus hosszú ideig sikeresen létezik a prosztata szekréciójában, és rezisztenssé válik az antibiotikumokkal szemben. A baktériumok speciális biofilmeket alkotnak, és összetett poliszacharid szerkezettel borított mikroorganizmus-kolóniákat alkotnak. A legtöbb antibakteriális gyógyszer nem képes áthatolni ezen a biológiai gáton, ami jelentősen csökkenti a terápia hatékonyságát. Ez a probléma elkerülhető a modern antibiotikumok használatával, amelyek nemcsak a prosztata szövetébe tudnak behatolni és felhalmozódni abban, hanem átjutnak a biofilmeken és megfertőzik az ilyen komoly védelem alatt álló baktériumokat.

Nem gyógyszeres terápia

A nem gyógyszeres kezelések közül kiemelt figyelmet fordítanak a prosztata masszázsra. Az eljárás serkenti a prosztata vérellátását, megszünteti a torlódást és megkönnyíti a váladék kiválasztását. A masszázs és az antibakteriális gyógyszerek hosszú távú használatának kombinációja a fő módja annak, hogy megszabaduljon a krónikus prosztatagyulladás kellemetlen tüneteitől.

A krónikus prosztatagyulladás kezelésében fizioterápiás hatásmódszereket alkalmaznak a gyógyhatásokkal együtt. Jó hatást mutat az ultrahang, lézersugár, rádióhullámok és elektromiostimuláció alkalmazása. A prosztata lökéshullámos masszázsa (UHM) nagyon népszerű. A fizioterápia különösen javasolt merevedési zavarok esetén, mint a prosztatagyulladás egyik szövődményeként.

Különös figyelmet fordítanak a diétára a prosztatagyulladás kezelésében. A következő élelmiszereket ki kell zárni az étrendből:

 • alkohol;
 • fűszeres, fűszeres ételek;
 • sült és zsíros ételek (beleértve a zsíros húsokat és halakat).

A sófogyasztás napi 5 g-ra korlátozódik. Elsőbbséget élveznek a friss zöldségek és gyümölcsök, fűszernövények. Gőzölés javasolt.

A diéta felgyorsítja a gyógyulást, erősíti az immunrendszert, és segít a szervezetnek megbirkózni az antibiotikumok okozta stresszel a betegség kezelése során.

etnotudomány

Nem minden férfi megy orvoshoz a prosztatagyulladás tüneteinek megjelenésekor. A férfiak gyakran inkább népi módszerekkel kezelik őket, számos fórum tudásbázisát felhasználva, barátok, rokonok és szomszédok tanácsaira támaszkodva. A saját egészségének elhanyagolása, a racionális antibiotikum-terápia és más hagyományos expozíciós módszerek elutasítása komplikációk kialakulását és az általános állapot romlását fenyegeti. Az időben nem gyógyult prosztatagyulladás merevedési zavarokat okozhat. Megéri kockáztatni, ha időben orvoshoz fordul, és minimális veszteséggel megoldja a problémát?

Természetesen a hagyományos orvoslás módszerei között vannak olyan szempontok, amelyek külön figyelmet érdemelnek. A modern urológia elismeri számos gyógynövény hatékonyságát a krónikus prosztatagyulladás kezelésében. A szakértők a következő összetevőkből álló gyógynövénykészítményeket javasolják:

 • tökmag olaj;
 • kerek levelű télizöld;
 • kerti petrezselyem;
 • orbáncfű perforatum;
 • kanadai aranyvessző;
 • édesgyökér;
 • echinacea.

Egyenként vagy kombinációban ezek az összetevők serkentik a kismedencei szervek véráramlását, megszüntetik a torlódást és serkentik az immunrendszert.

A gyógynövények nem szabadítják meg a szervezetet a kórokozó baktériumoktól, de segítenek eltávolítani a betegség tüneteit.

Antibakteriális gyógyszerekkel és prosztata masszázzsal kombinálva a gyógynövényes szerek jelentősen javítják az általános állapotot és felgyorsítják a gyógyulást.

Profilaxis

A következők segítenek csökkenteni a krónikus prosztatagyulladás kialakulásának kockázatát:ajánlásokat:

 1. Nem szabad megengedni az egész test és a nemi szervek, a medence és az alsó végtagok hipotermiáját. A hideg évszakban érdemes termofehérneműt viselni.
 2. Szükséges az intim higiéniai szabályok betartása és az óvszer használata az STI-k elleni védelem érdekében. A fertőzés legjobb megelőzése az alkalmi szex elkerülése.
 3. Figyelmesnek kell lennie az egészségére, és időben kell kezelnie a nemi szervek betegségeit.
 4. Nem lesz felesleges a diéta betartása (hagyjon fel a fűszeres, sült és zsíros ételekkel), valamint tartsa jó formában testét (sportolás, fitnesz, séta).

Minden 30 év feletti férfinak ajánlott rendszeres urológus vizsgálaton (évente legalább egyszer). Ha bármilyen kellemetlen tünetet észlel, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnia.

GYIK

A krónikus prosztatagyulladás gyógyítható?

A közhiedelemmel ellentétben a krónikus prosztatagyulladás sikeresen kezelhető. Ha betartja az orvos összes ajánlását, megszabadulhat a prosztatagyulladás kellemetlen tüneteitől, és jelentősen javíthatja az életminőséget.

Lehet-e tünetmentes a krónikus prosztatagyulladás?

Igen, a betegség ezen változatát csak az urológus vizsgálata után észlelik.

A partner krónikus prosztatagyulladása veszélyes egy nő számára?

A nemi úton terjedő fertőzések gyakran okozzák a krónikus prosztatagyulladást. Ha kórokozót azonosítanak, mindkét partnernek kezelést kell végeznie. Ellenkező esetben fennáll a fertőzés veszélye, és a terápia hatékonysága csökken a betegség visszaesése miatt.

Lehetséges szexuális kapcsolat a krónikus prosztatagyulladással?

Igen, ha az általános állapot megengedi és a szexuális szférában nincs probléma (erekciós diszfunkció).

Lehetséges a krónikus prosztatagyulladásban szenvedő gyermek fogantatása?

Igen, ha a prosztata működése megmarad és titka teljesen kifejlődött. A gyermek fogantatása előtt ajánlatos egy urológus vizsgálatát és kezelését elvégezni. A prosztatagyulladás kialakulását okozó fertőzés könnyen átadható egy nőnek. A magzat méhen belüli fertőzése fejlődési rendellenességeket és a terhesség megszakítását okozhatja.

Hogyan befolyásolja a krónikus prosztatagyulladás a potenciát?

A prosztata krónikus gyulladása az erekciós zavar kialakulását fenyegeti. Ilyen patológiával a libidó csökkenése figyelhető meg, az erekció gyakorisága és erőssége csökken, az orgazmus fájdalmassá válik. Előrehaladott esetekben a szexuális tevékenység lehetetlenné válik.

A krónikus prosztatagyulladás gyógyítható antibiotikumok nélkül?

Az antibiotikum-terápia a krónikus prosztatagyulladás egyik legfontosabb kezelési módja. A legtöbb esetben lehetetlen megbirkózni a betegséggel antibiotikumok nélkül.

A krónikus prosztatagyulladás gyógyítható népi gyógymódokkal?

A krónikus prosztatagyulladástól nem lehet megszabadulni a hagyományos orvoslással. Az optimális hatás elérése érdekében komplex kezelést végeznek antibiotikumokkal, gyógynövénykészítményekkel, gyulladáscsökkentő szerekkel és fizioterápiás módszerekkel.