Prosztatagyulladás

A prosztatagyulladást a prosztata szövetének gyulladásaként jellemzik, amely a benne lévő torlódások kialakulásából ered.

A modern világban ez a leggyakoribb urológiai megbetegedés minden korosztály körében. A statisztikák szerint 30 éves kor után a prosztatagyulladás a férfi populáció 30%-át, 40-40%-át, 50-50%-át és tovább növekvő sorrendben fedi le.

Figyelembe véve azonban a diagnózis sajátosságait és a betegség látens formában való lefolyásának lehetőségét, a valós számok jóval magasabbak.

forduljon orvoshoz prosztatagyulladás miatt

A fejlesztés okai

Jelenleg a prosztatagyulladás kialakulásának okait két nagy csoportra osztják:

 1. Fertőző - (szexuális úton terjedő fertőzések (a kórokozó prosztata szöveteibe való behatolás - mikrobák, vírusok, baktériumok, gombák stb. ): krónikus fertőzés gócainak jelenléte (krónikus mandulagyulladás, arcüreggyulladás, vesepatológia), műtétek a kismedencei szerveken stb. ).
 2. Nem fertőző (pangó) (csökkent immunitás, hipotermia, csökkent fizikai aktivitás, mozgásszegény életmód, elhúzódó szexuális absztinencia és fordítva, túlzott szexuális aktivitás, alkoholfogyasztás stb. ).

A prosztatagyulladás kialakulását elősegítik a sérülések, a kismedencei szervek vér- és nyirokkeringésének zavara, hormonális zavarok (abszolút vagy relatív androgénhiány).

Így hangsúlyozzák, hogy a kórokozó izolált bejutása a szerv szöveteibe nem mindig és nem feltétlenül lehet a betegség kialakulásának oka. A leggyakrabban azonosított kórokozó az Escherichia coli (86%), ezt követi a Klebsiella, Proteus, Enterococci, Pseudomonas aeruginosa. A streptococcusok, staphylococcusok, chlamydia, mycoplasma, ureaplasma tekintetében megoszlanak a kutatók véleménye a betegség kialakulásában játszott jelentőségükről. Rendkívül ritka, hogy specifikus kórokozók (treponema fakó, Koch-bacillus stb. ) váljanak a prosztatagyulladás okaivá.

Osztályozás

Jelenleg elfogadták a prosztatagyulladás nemzetközi osztályozását, amely a legteljesebb és lefedi a gyulladás minden típusát:

 1. I. kategória. Akut prosztatagyulladás;
 2. II. kategória. Krónikus bakteriális prosztatagyulladás;
 3. III. kategória. Nem bakteriális krónikus prosztatagyulladás / krónikus kismedencei fájdalom szindróma - olyan betegség, amelyben nem észlelnek fertőzést, amely több mint 3 hónapig tart;
  • III. A. alkategória. Krónikus gyulladásos kismedencei fájdalom szindróma (a leukocitákat a prosztata titkában határozzák meg);
  • III B alkategória. Krónikus, nem gyulladásos kismedencei fájdalom szindróma (a prosztata titkában nincsenek leukociták);
  • IV. kategória. Tünetmentes krónikus prosztatagyulladás (leukociták vannak jelen a prosztata titkában, a beteg nem jelentkezik panaszokkal, a betegséget véletlenül észlelik).

Első jelek

Az akut prosztatagyulladás fő jelei a testhőmérséklet emelkedése és a gyakori vizelés, amelyet görcsök és gyenge nyomás kísér. Ezenkívül a prosztatagyulladás jelei közé tartozik a perineum égő érzése és a végbél fájdalma a székletürítés során. A gennyes gyulladás stádiumában valószínű a tályog spontán megnyílása és a genny kiáramlása a húgycsőből vagy a végbélből.

A krónikus forma tünete a húgycsőben és a gátban égő érzés, a székletürítés vagy vizelés végén a genny ürítése, a test fokozott fáradtsága és ingerlékenysége.

A prosztatagyulladással járó vizelési nehézség nagyon veszélyes, ami időben történő kezelés hiányában akut vizeletvisszatartáshoz vezethet. A férfiaknak nem szabad figyelmen kívül hagyniuk a prosztatagyulladás kialakulásának olyan közvetett jeleit, mint a libidó teljes vagy részleges csökkenése, felgyorsult magömlés, néha fájdalmas, elhúzódó éjszakai erekció. Mindezek a tünetek a prosztata mirigy gyulladására jellemzőek, és még komplikációmentes állapotban is, és megfelelő kezelésre alkalmasak.

Tünetek

Ha az akut prosztatagyulladást egyszerűen lehetetlen nem észrevenni, akkor a krónikus prosztatagyulladásban sokan nem vesznek észre bizonyos jeleket, vagy nem tulajdonítanak nekik különös jelentőséget.

Soroljuk fel a férfiak prosztatagyulladásának fő tüneteit:

 1. Problémák a vizeletürítéssel. A húgycső szűkülete miatt a sugár lomha, vékony vagy szakaszos lehet. Az ürítéshez a betegnek erőfeszítést kell tennie, ami nem lehet normális. Néha a vizeletet szó szerint cseppenként kell kinyomni, különösen a vizeletürítés kezdeti szakaszában. Gyakran fájdalmas érzések jelentkeznek. Sok betegnek gyakori vizelési ingere van (főleg éjszaka), ennek oka az idegvégződések irritációja. Sokaknak még WC-re járás után is az az érzése, hogy a hólyag nem ürül ki teljesen, ennek oka a prosztata megnagyobbodása és a hólyag szorítása. Súlyos esetekben önkéntelen vizeletszivárgás vagy inkontinencia léphet fel.
 2. Fájdalmas érzések. Általában a perineumban, a szeméremtestben vagy a herékben, az ágyékban vagy az ágyéki régióban lokalizálódnak. A fájdalom hirtelen jelentkezhet, és ugyanolyan gyorsan elmúlhat, gyakran elég erős, de gyakrabban jelentkezik tompa vagy fájó jelleg.
 3. A szexuális problémák elkerülhetetlenül felmerülnek. Először is, a libidó jelentősen csökkenni fog. Másodszor, merevedési problémák léphetnek fel. Harmadszor, a magömlés (ejakuláció) problémái miatt a közösülés átlagos időtartama megváltozik: a korai magömlés miatt rövidülhet, vagy éppen ellenkezőleg, a késleltetett magömlés miatt túl hosszú lehet. Negyedszer, az érzések is megváltoznak, mivel az orgazmus nem lesz fényes. Ötödször, a sperma mennyisége jelentősen csökken (csak néhány csepp szabadulhat fel, ami nem normális).
 4. Egy másik jellegzetes tünet a fogantatási problémák. Ha egy férfi gyermeket tervez, akkor prosztatagyulladás esetén a megtermékenyítés lehetetlenné válik a spermiumok életképtelensége vagy elégtelen mobilitása miatt.
 5. Kiválasztás a húgycsőből. Általában fehér színűek és nyálkás szerkezetűek, és leggyakrabban reggel fordulnak elő.
 6. Az akut lefolyásban a testhőmérséklet emelkedése (38-39 ° -ig), láz, az általános állapot romlása, gyengeség, rossz közérzet és más hasonló megnyilvánulások lépnek fel. A prosztatagyulladás ilyen tünetei általában hirtelen, minden előfeltétel nélkül jelentkeznek.

Ezenkívül sokaknak pszichés problémái vannak a fent felsorolt tünetekkel kapcsolatban. Egy férfi elbizonytalanodhat, önbecsülése nagymértékben lecsökken, depressziós vagy ingerlékeny és ideges lesz. Az erősebb nem sok képviselője szégyelli az ilyen kényes problémákat, és nem tartja szükségesnek, hogy beszéljen róluk, mindent magában tartva. Ez pedig nagy nyomást gyakorol a pszichére, megváltoztatja a viselkedést, és bizonyos esetekben depresszióhoz vagy idegösszeroppanáshoz vezethet.

Krónikus prosztatagyulladás

Sok férfi nem fordít nagy figyelmet a prosztatagyulladás megnyilvánulásaira a korai szakaszban. Ezek nem feltűnő fájdalmas érzések a hólyag területén, gyakori késztetés a WC-re. A normál ejakuláció és erekció megsértése az erősebb nemhez kapcsolódik az életkor előrehaladtával, és nem siet az orvoshoz. Az ilyen komolytalan hozzáállás krónikus prosztatagyulladás kialakulásához vezet.

Tehát felsoroljuk a krónikus prosztatagyulladás különféle formáinak gyakori tüneteit:

 1. Kellemetlen érzés és vágások a húgycsőben vizelés vagy nemi érintkezés során, enyhe savós-gennyes váladékozás a húgycsőből (főleg hosszan tartó vizeletvisszatartás után).
 2. Diskomfort és/vagy mérsékelt fájdalom „fájdalmak" és nehézség formájában a perineális régióban, amely alkoholos italok fogyasztása, fizikai aktivitás, szexuális kapcsolat után keletkezik vagy súlyosbodik. Néha átmeneti paroxizmális jellegűek.
 3. A megtermékenyítő képesség csökkenése, amelyet a váladék savasságának növekedése, a spermiumok mozgékonyságának csökkenése vagy hiánya, valamint a fejük általi agglutinációja (ragasztása) okoz.
 4. Hirtelen gyakori vizelési inger (néha akár 3-szor 1 órán belül) és a hólyag elégtelen kiürülésének érzése, ami a prosztata, annak izomrostjai és a hólyag idegi szabályozásának megsértésével magyarázható.
 5. Fájdalom az orgazmus során vagy az orgazmus homályos érzése, magömlési zavarok, amelyek a szexuális kapcsolat korai, vagy éppen ellenkezőleg, túlzott időtartamában fejeződnek ki. Ezek a jelenségek gyulladásos folyamathoz kapcsolódnak az ondógümő területén vagy a gyulladás következtében kialakuló hegesedéshez.

A betegség diagnosztizálásához urológushoz kell fordulni. A tesztek segítségével az orvos diagnózist készít, és gyógyszeres kezelést ír elő.

Diagnosztika

A pontos diagnózis felállításához egy férfit orvosnak kell megvizsgálnia és tesztelnie kell. Prosztatagyulladás esetén a páciens fájdalmat érez a tapintással a perineális régióban. A végbél belső tapintása duzzanat jelenlétét mutatja a prosztata mirigy területén, tapintásra sűrűvé válik. A beteg panaszkodik az urogenitális rendszerrel kapcsolatos problémákra. Az anamnézis összegyűjtése után a betegnek részletes vérvizsgálatot kell végeznie a fehérjetöbblet, a megnövekedett leukocitaszám és a prosztata antigén jelenlétére.

A fertőzés kizárása érdekében a betegnek kenetet kell adnia a húgycsőből. A laboratórium beoltja az azonosított baktériumokat, és megvizsgálja azok érzékenységét bizonyos típusú antibiotikumokkal szemben. A pontos kép érdekében a kismedencei szervek ultrahangvizsgálatát végzik. Jól mutatja a prosztata gyulladását és megnagyobbodását. Ha a mirigy erősen megnőtt, akkor ultrahangon láthatja a maradék vizelet jelenlétét a hólyagban.

Az összes sikeres teszt és vizsgálat után a férfit teljes körűen diagnosztizálják, és kezelést írnak elő.

A férfiak prosztatagyulladásának kezelésére szolgáló gyógyszerek: egy lista

A különböző típusú prosztatagyulladás komplex kezelése magában foglalhatja a következő módszerek különböző kombinációit:

 • immunkorrektív terápia;
 • antibiotikum terápia;
 • hormonterápia;
 • különféle fizioterápiás eljárások;
 • prosztata masszázs;
 • életmódváltás;
 • sebészeti beavatkozás stb.

A prosztatagyulladás gyógyszeres kezelése különféle gyógyszereket foglal magában, beleértve az antibiotikumokat:

 • alfa-blokkolók;
 • hormonális gyógyszerek;
 • izomrelaxánsok;
 • immunmodulátorok;
 • végbélkúpok;
 • antibakteriális gyógyszerek.

Az antibiotikumokkal történő kezelés során előnyben részesítik a fluorokinolokat és a makrolidokat, mivel ezek képesek a szükséges koncentrációban felhalmozódni a prosztata szöveteiben.

 • Fluorokinolok.
 • Makrolidok.
 • Ritkábban használt: penicillinek, cefalosporinok, tetraciklinek.

Prosztata masszázs

A prosztata masszázs jó eredményeket mutat. A mirigy összetett hatást kap. Először is lehetővé válik a prosztatában felgyülemlett gyulladásos titok eltávolítása a szervezetből (masszázs során felszabadul). A vérkeringés javítása ezekkel a manipulációkkal lehetővé teszi mindenféle stagnálás kezelését, és hozzájárul az antibiotikumok jó behatolásához a mirigy szövetébe.

prosztata masszázs prosztatagyulladás esetén

Gyakorlatkészlet

Gyakorlatok a prosztata számára:

 1. Egyáltalán nem nehéz gyakorlatot használnak mind a kezelésre, mind a megelőzésre. A végbélnyílás izmainak összenyomásából és ellazításából áll. Ezek az izmok felelősek azért, hogy visszatartsák a patak vizeletürítését. Próbáljon meg egy izomcsoportot összehúzni és szétfeszíteni. Ez növeli a vér áramlását a mirigy területére.
 2. Használjon kontrasztzuhanyt a keringés javítása érdekében. Ehhez irányítsa a vízáramot a perineumba. Először 30 másodpercig nagyon meleg vízzel, majd 10 másodpercig hideg vízzel.
 3. Akut tünetek hiányában masszírozhatja magát. Ez a véráramlás javítása érdekében történik. A gyakorlatot legjobb fekve végezni. A masszázs lényege a végbélnyílás és a herezacskó közötti rés. A nyomásnak határozottnak kell lennie, de nem agresszívnek. Az idő 3-5 perc.

Edzés előtt feltétlenül konzultáljon orvosával. Néha használatuk kategorikusan elfogadhatatlan.

Immunkorrekció

A csökkent immunitás negatívan befolyásolja az egészséget.

Ez a tényező az egyik alapvető tényező a betegség kialakulásában és súlyosbodásában. Az elhúzódó prosztatagyulladás esetén kötelező hosszú távú antibiotikum-kúrák szintén csökkentik a szervezet védekezőképességét. Ezért a páciensnek ajánlott konzultálnia egy immunológussal, hogy kiválassza az immunkorrekció végrehajtásának stratégiáját.

Fizikoterápia

A krónikus prosztatagyulladás fizioterápiája a vérkeringés aktiválására irányul.

Ebből a célból a pácienst lézerrel, ultrahanggal és mágneses rezgésekkel látják el. Egyes esetekben ezeket az eljárásokat meleg gyógyászati beöntésekkel helyettesítik, amelyeket rendszeresen adnak a betegnek. Ülőfürdők, iszapkezelések, ásványvizek ajánlása.

Gyertyák

A prosztatagyulladás kezelésére szolgáló összes kúpnak az egyik tulajdonsága van: enyhíti a fájdalmat (nem szteroid gyógyszerek), enyhíti a görcsöket (papaverin alapján), megszünteti a gyulladásos folyamatot (antibiotikumot tartalmaz).

végbélkúpok prosztatagyulladásra

Alternatív módszerek a prosztatagyulladás kezelésére

A prosztatagyulladás otthoni kezelése csak szövődménymentes formákkal vagy krónikus visszaeséssel történik. A hagyományos módszerek növelhetik a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét és enyhíthetik a fájdalmat.

 1. A tökmagot régóta használják a gyógyítók a prosztatagyulladás kezelésére. Ezek egy jó és nagyon megfizethető népi gyógymód erre az állapotra. Mivel ezek a magvak sok cinket tartalmaznak, amely minden életkorban minden férfi számára szükséges, gyorsan meggyógyítják a prosztatagyulladást. Csak napi 30 magot kell enni étkezés előtt. Pontosan ez a cink napi aránya a szervezet számára.
 2. A növény magjai és gyökerei megfelelőek. A növény zúzott gyökereit 10 percig forraljuk, fél pohár nyersanyag 1 liter vízre számítva. A húsleves teljes mennyiségét víz helyett egyenletes adagokban itassuk meg. A magvakat 4 teáskanálnyi forrásban lévő pohár vízben kifőzzük. Ragaszkodjon hozzá 40 percig egy serpenyőben vagy 15 percig egy termoszban. Naponta körülbelül 3-5 alkalommal fogyasszuk egy evőkanálnyi mennyiségben.
 3. A fő összetevő a mogyoró. A prosztatagyulladás kezelésére a mogyoró kérgét vagy leveleit kell venni. Mindkét összetevőt felváltva, váltogatva főzheti. Csak ügyeljen arra, hogy a kérget kétszer annyi ideig kell főzni, amíg keményebb. Tehát vegyünk egy evőkanál mogyorólevelet (vagy kérget), és forraljuk fel egy pohár forrásban lévő vízben. Szorosan zárja le a fedelet, és várjon fél órát. Ezután szűrjük le, és vegyen be 1/4 csészével naponta négyszer. Érdemes minden alkalommal friss gallyakat használni, de használhatjuk a már többször használtakat is. Általában egy hét ilyen eljárás elegendő - és a prosztatagyulladás elmúlik.
 4. A betegség kezelésére gyertyákat készítenek, amelyeket a fagyasztóban tárolnak. A tésztához vegyünk 1 teáskanál mézet, 1 tojást és kb. 3 evőkanál lisztet. A komponenseket simára keverjük, gyertyákat képezve. Két kúrában használva reggel és este, 1 darab 1 hónapig, 10 napos időközzel.
 5. A celandint óvatosan kell alkalmazni. A növény mérgező, a túladagolás súlyos mérgezést okoz. Ezzel párhuzamosan a celandinból származó gyógyszer megtisztítja a testet a polipoktól, neoplazmáktól, cisztáktól, és megakadályozza a prosztata adenomát. A frissen facsart gyümölcslevet egyenlő részekben alkohollal hígítjuk. Naponta inni, 50 ml vízben hígítva. Indítsa el a kezelést 1 cseppel, a koncentrációt 60 napon keresztül minden nap 1 cseppcel növelje. 10 nap elteltével a kurzust megismételjük.

A legtöbb népi jogorvoslatot naponta 1-3 alkalommal alkalmazzák 20-30 napos tanfolyamokon. A gyógynövényekből készült házi gyógymódokkal való kezelés enyhe hatásuk miatt tovább tart, mint a gyógyszeres kezelés, de biztonságosabb a szervezet számára, különösen bél- és gyomorbetegségek esetén. A kezelést gimnasztikának kell kísérnie: lábak felemelése, guggolás. Naponta 15-30 perc intenzív gyaloglás javasolt.

tökmag prosztatagyulladásra

A prosztatagyulladás szövődményei

Időszerű és megfelelő kezelés hiányában a prosztatagyulladást a következő állapotok bonyolíthatják:

 • krónikus prosztatagyulladás kialakulása;
 • a hólyag elzáródása;
 • a meddőség kialakulása;
 • visszatérő cystitis;
 • a húgycső szűkítése;
 • pyelonephritis;
 • a prosztata tályogja;
 • vérmérgezés.

A fenti állapotok egy része sürgős műtéti beavatkozást igényel!

Megelőző intézkedések

A megelőzés a provokáló tényezők elkerülésén múlik. Az egészséges életmód, a védett szexuális kapcsolat és az egyik partner jelenléte csökkenti az urogenitális rendszer fertőzésének valószínűségét. A szervezet általános erősítése és az immunrendszer fokozott védelme szintén a prosztatagyulladás megelőző intézkedése.