A prosztatagyulladás a prosztatagyulladás

prosztatagyulladás és prosztatagyulladás

A "prosztatagyulladás (mikrobiális kód 10-41)" kifejezés a prosztata szöveteiben fellépő gyulladásos folyamatokra utal, amelyek fájdalomhoz, vizelési nehézséghez, gyakori WC-re való ingerhez, csökkent libidóhoz vezetnek. A különböző statisztikák szerint a betegség elsősorban a reproduktív korú, azaz huszonöt és ötven év közötti férfiakat érinti. A tünetegyüttes jellemzőitől és a mirigy károsodásának mértékétől függően a prosztatagyulladás két formáját különböztetik meg - akut és krónikus.

Az MCB kódolás szerint a krónikus formában lévő prosztatagyulladáshoz 41, 1 értéket rendelnek, az akut formához a 41, 0 titkosítást használják. az elsődleges diagnózis a beteg vizuális vizsgálatával és az anamnézis tanulmányozásával történik. A megerősítéshez további technikákat alkalmaznak: ultrahang és laboratóriumi módszerek.

Általános jellemzők és osztályozás

Az emberiség erős felének minden harmadik képviselője tudja, mi a különböző formákban kifejlődő prosztatagyulladás, mivel ez a prosztatagyulladás által kiváltott betegség a férfi nemi szervek egyik leggyakoribb patológiája. A betegség jellegzetes tünetekkel nyilvánul meg: fájdalom, égő érzés, amelyet a vizeletürítés súlyosbít, csökkent szexuális aktivitás, gyakori vágy a WC-re.

A férfiaknál a prosztatagyulladás a prosztata fertőző ágensek által okozott vereségének következménye, amelyek a szaporítószerveken vagy a szisztémás keringésen keresztül behatolnak a prosztata szöveteibe. Még az olyan okok is, mint a megfázás vagy a hörghurut, gyulladásos folyamatot válthatnak ki. Leggyakrabban ez a fertőzés terjedésének kedvező tényezők hátterében történik, amelyek között mindenekelőtt a legyengült immunitást nevezik.

Az átlagos mutatók megszerzéséhez létezik a prosztatagyulladás mkb 10 statisztikai kódolása, amely lehetővé teszi a helyzet objektív értékelését a lakosság férfi felének előfordulása tekintetében. A krónikus prosztatagyulladás mkb 10 kódja 41. 1, amely hat hónapig vagy tovább tartó betegséghez van hozzárendelve. Ezenkívül az ICB 10 xp prosztatagyulladás nemzetközi kódjának besorolása a betegség ezen formáját nehezen kezelhetőként jellemzi.

Az akut prosztatagyulladás mkb 10 kódja kissé eltérő - 41, 0. A betegség ezen formáját jól kezelhető terápiaként ismerik el, és a betegség kifejezett tüneteinek hátterében halad. Van még 41. 2 kód is. Az adott mutató a prosztata tályogképződésével járó betegséget jelöli. Fontos tudni, hogy a krónikus prosztatagyulladás diagnózisa azt javasolja, hogy a férfi legalább félévente egyszer vegyen részt kezelésben, és rendszeresen látogasson el szakemberhez.

Hajlamosító tényezők

A férfiaknál az akut és krónikus prosztatagyulladás valószínűsége jelentősen megnő a hajlamosító tényezők negatív hatásának hátterében. A következő okok a prosztata szöveteit érintő gyulladásos folyamatok egyfajta katalizátorává válhatnak:

 • Stagnációs jelenségek, amelyeket csökkent véráramlás jellemez, és amelyek ülő életmód, alacsony szexuális aktivitás, túlsúly hátterében jelentkeznek.
 • A test szisztematikus hipotermiája, amelyet például a munka sajátosságai okoznak.
 • Sérülések, természetüktől és a sérülés pillanatától eltelt időtől függetlenül.
 • A nemi szervek fertőző, vírusos betegségei, beleértve a nemi úton terjedő betegségeket is.
 • Más rendszerek és szervek fertőző és gyulladásos betegségei, például hörghurut, gennyes mandulagyulladás és számos más.

További hajlamosító tényezőként a gyakorlati gyógyászat az emésztési problémákat is megnevezi, amelyek a szisztematikus székrekedés megjelenésében fejeződnek ki. Így a táplálkozás nem megfelelő megközelítése közvetett hatással is lehet a prosztatagyulladás előfordulására.

Fontos! A negatív tényezők hatásának időben történő megszüntetése vagy csökkentése a férfiaknál a prosztatagyulladás megelőzésének legésszerűbb és leghatékonyabb módja.

Klinikai kép

Valószínűleg sokan tudják, mi a különböző formájú prosztatagyulladás. De nem mindenki tudja, hogy ennek a kellemetlen betegségnek a klasszikus jelei jelentősen változhatnak a patológia stádiumától és formájától függően:

 • Katarrális prosztatagyulladás. A betegséget a fájdalom megjelenése jellemzi a perineumban, az ágyékban, gyakori vágy a WC-re.
 • Follikuláris prosztatagyulladás. A fájdalom szindróma intenzívebbé válik, vizelési nehézségek lépnek fel, és hamis késztetés jelentkezhet a WC-re menni.
 • Parenchymalis prosztatagyulladás. Súlyos fájdalom szindróma, amelyet a vizeletürítés vagy székletürítés fokoz, gyakran késik a vizelet kiáramlása, hamis késztetés a WC-re menni, magas hőmérséklet, hidegrázás, gyengeség, fáradtság.

A krónikus prosztatagyulladás lefolyását szinte az összes fent felsorolt tünet megjelenése kíséri, azonban a tünetek egyre elhasználódnak. Hangsúlyozni kell, hogy a betegség krónikus formájának megszerzése meglehetősen ritka az exacerbációk hátterében. Leggyakrabban a betegség ezen formája férfiaknál fokozatosan, a prosztata szöveteinek fertőző elváltozásából eredő gyulladásos folyamatok hatására alakul ki. Fő tünetei a következők:

fájdalom prosztatagyulladásban szenvedő férfiban
 • Dysuric szindróma. A gyulladásos folyamatok negatív hatásának hátterében a prosztata jelentősen megnövekszik, ami az ureter összenyomódásához vezet. Ez a patológia a fő oka a gyakori vizelési inger megjelenésének, beleértve a hamis, fájdalmas érzéseket.
 • Fájdalom szindróma. Maga a prosztata mentes az idegvégződésektől, a prosztatagyulladás fájdalmas érzései a gyulladásos folyamatok terjedésének és a kismedencei szervek prosztata mirigye melletti idegrostok károsodásának következményei.
 • Szexuális diszfunkciók. A prosztata mirigy betegségeit különféle szexuális jellegű rendellenességek megjelenése jellemzi. A legtöbb férfi panaszkodik a közösülés során kapott érzések intenzitásának és fényességének csökkenésére; a betegség kialakulásának korai szakaszában a libidó csökkenése és az erekció hiánya lehetséges. A patológia előrehaladott formáira jellemző az impotencia.

Tudnia kell, hogy a prosztatagyulladás kialakulását gyakran a páciens pszicho-érzelmi hátterének zavarai kísérik. A férfi ingerlékenyebbé válik, depresszív állapotok, idegösszeomlások kialakulása lehetséges.

A prosztatagyulladás jellegzetes klinikai képpel jár, ami nagyban leegyszerűsíti az időben történő diagnózist. Fő diagnosztikai módszernek nevezik a szakorvos által manuálisan végzett rektális vizsgálatot, az ultrahangos vizsgálatot, valamint a vizelet és a prosztata váladék gyűjtését laboratóriumi elemzés céljából.

Kezelési módszerek

A prosztatagyulladás kezelésének módját, mely módszerek a legmegfelelőbbek egy adott klinikai esetben, kizárólag a kezelőorvos határozza meg, a kutatás eredményei, a beteg fiziológiai jellemzői, a betegség formája és fejlettségi foka alapján. Leggyakrabban komplex terápia módszereit alkalmazzák, beleértve a gyógyszerek szedését, a fizioterápiás módszereket, a népi gyógymódokat, valamint az étrend korrekcióját.

A krónikus forma kezelése

A krónikus prosztatagyulladás különösen kellemetlen betegség, kezelése számos problémával és nehézséggel jár, a betegség teljes megszüntetése szinte lehetetlen. Az illetékes terápia alkalmazása azonban lehetővé teszi a hosszú távú és stabil remisszió elérését, valamint a betegség fő tüneteinek megszüntetését és az életminőség jelentős javítását. A fő kezelési módszerek a következők:

 • Orvosi kezelés. A gyógyszerek kiválasztását szakember egyénileg kidolgozott séma szerint végzi, elsősorban antibakteriális és gyulladásgátló szereket használnak. A fájdalom megszüntetése érdekében a kezelés korai szakaszában megengedett a fájdalomcsillapítók alkalmazása.
 • Fizikoterápia. A regenerációs folyamatok serkentésére és a gyógyszerek aktív összetevőinek hatékonyságának növelésére a gyógyszerekkel együtt fizioterápiás módszereket alkalmaznak, például lézerterápia, magnetoterápia, elektroforézis.
 • Masszázs. A prosztatagyulladás kezelésének egyik leghatékonyabb módja annak formájától és stádiumától függetlenül a prosztata masszázs. Az eljárás segít enyhíteni a gyulladást, megszüntetni a stagnálás, a fájdalom jelenségeit. A masszázst általában egy egészségügyi intézmény szakembere végzi, azonban az orvosi technikák kötelező elsajátítása mellett megengedett, hogy saját maga végezze el otthon.
 • Immunmoduláló terápia. A krónikus prosztatagyulladás terápiája olyan immunmoduláló gyógyszerek kötelező bevitelét jelenti, amelyek növelik az immunerőket és a test általános tónusát. Ennek a kellemetlen betegségnek a kiküszöbölése érdekében a gyógyszerek kiválasztását a kezelőorvos előírásai alapján kell elvégezni.

Ezenkívül a kezelés előírja, hogy a beteg kötelezően megtagadja a meglévő rossz szokásokat, korrigálja az étrendet és a napi rendszert. Számos vitaminokkal és hasznos mikroelemekkel dúsított termék beillesztése a szokásos menübe segít megerősíteni a szervezetet. A mérsékelt fizikai aktivitás szintén fontos intézkedés. A fizikai aktivitás segít elkerülni a stagnálás jelenségeit, és normalizálja a vér és a nyirok áramlását.

Fontos! A prosztatagyulladás kezelése csak szakember felügyelete mellett végezhető. A gyógyszerek önbeadása vagy más technikák alkalmazása negatív következményekhez és a beteg állapotának romlásához vezethet.

Kezelés exacerbáció idején

Az akut prosztatagyulladás kompetens kezelése, a megfelelő terápia időben történő alkalmazásától függően, lehetővé teszi a betegség teljes megszabadulását és a prosztata mirigy működésének normalizálását. Fontos tudni, hogy a betegség ezen formája hajlamos krónikussá válni, ezért a kezelést az elsődleges tünetek megjelenésekor kell elvégezni.

A prosztatagyulladás terápiája az akut stádiumban magában foglalja az antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerek alkalmazását. Kiegészítésként fizioterápiás módszerek, masszázs, kíméletes diéta alkalmazható. Ha a betegség a gennyes tályogok kialakulásának hátterében halad, akkor sebészeti beavatkozást kell alkalmazni, amelynek célja a kapszula kinyitása, a gennyes tömegek eltávolítása és a gyulladás fókuszának megszüntetése.

Lehetséges szövődmények

A prosztatagyulladás akut és krónikus formáinak kezelésének hiánya szövődmények kialakulásához vezethet. Az exacerbáció formájában lejátszódó gyulladásos folyamatok hátterében fennáll a gennyes tályogok kialakulásának veszélye a prosztata mirigy szöveteiben, vagyis egyfajta gennyes tartalommal töltött kapszulák. A beteg állapota ilyen helyzetben élesen romlik, késik a vizelet kiáramlása, intenzív fájdalom szindróma, magas láz, hidegrázás.

A krónikus prosztatagyulladás leggyakoribb szövődményei közé tartozik a gyulladásos folyamatok kialakulásának kockázata, amelyek a hólyag és a nemi szervek szöveteit érintik. Ezenkívül az esetek túlnyomó többségében a betegséget szexuális zavarok kísérik, a libidó csökkenéséhez, a reproduktív rendszer különféle rendellenességeihez, a legsúlyosabb esetekben pedig az impotenciához vezet. Szinte lehetetlen teljesen gyógyítani az ilyen patológiákat.

A betegség gyógyítása, a szövődmények megelőzése és a krónikus vagy előrehaladott prosztatagyulladás megszerzése érdekében fontos a szükséges intézkedések időben történő megtétele. Szükséges konzultálni egy szakemberrel a kellemetlen érzés okainak azonosítása és a megfelelő terápia előírása érdekében, amikor a betegség első tünetei megjelennek. Az első vészharangok tudatlansága és a szükséges idő elmulasztása vezet a betegség súlyos szövődményeihez.