Krónikus prosztatagyulladás - a leghatékonyabb kezelések

Krónikus prosztatagyulladás diagnosztizálásakor a kezelés módszereit az orvos határozza meg. Ez a betegség a prosztata adenoma mellett nagyon gyakori, és meglehetősen súlyos problémát jelent a férfi egészségére nézve. A krónikus prosztatagyulladás következtében az intim élet minősége jelentősen romlik, ami óriási kényelmetlenséget jelent.

Ez a betegség a prosztata mirigy szöveteinek kialakulóban lévő gyulladásos folyamata. De nem minden férfi siet, hogy szakemberhez forduljon segítségért, és így a betegség jelentősen megindul, nem mindig ismert, hogy ez mihez vezet.

A prosztatagyulladás gyakran meddőséghez és fertőzés kialakulásához vezet, amely gyorsan terjed más belső szervekre, különösen a hólyagra, a herékre és a vesékre.

A betegség okai és tünetei

krónikus prosztatagyulladás hatékony kezelése

A kutatók bebizonyították, hogy a prosztatagyulladás egyre inkább a fiataloknál jelentkezik. Ennek oka elsősorban a nemi úton terjedő fertőzések, például mikoplazmózis, gonorrhoea, ureaplasmosis stb. Védtelen közösülés esetén a különféle betegségekkel való fertőzés és azok idő előtti kezelése elkerülhetetlenül egy ilyen betegség kialakulásához vezet.

Érdekes tény, hogy ennek a betegségnek a kialakulása krónikus belső betegség vagy akár fogszuvasodás esetén is kialakulhat. Ebben az esetben a krónikus prosztatagyulladás a fertőzés hematogén úton történő terjedésének eredményeként alakul ki, másképpen ezt az utat nevezhetjük a fertőzés terjedésének a véren keresztül a testen belül.

Még az olyan banális tényezők is szerepet játszanak, mint a kiegyensúlyozatlan étrend, a gyenge immunitás, a túl gyakori megfázás, valamint a férfi által a védelmi funkciókat negatívan befolyásoló gyógyszerek használata.

A túlsúly, a mobilitás hiánya és még a székrekedés is befolyásolja a medence vérkeringésének gátlását, ami nagy valószínűséggel prosztatagyulladáshoz vezet.

Akut formában a prosztatagyulladás egy férfiban a következőképpen nyilvánul meg:

 • túl gyakran vizel;
 • a hólyag hibás kiürülésének jellemző érzései, amelyek vizeléskor jelentkeznek;
 • a bélmozgás során fájdalom jelentkezik a végbél régiójában;
 • különböző jellegű fájdalmak az ágyékban és a szemérem mögött, amelyek erőteljesebben érezhetőek a vizelés után;
 • A
 • hőmérséklet meglehetősen gyakran emelkedik.

A krónikus prosztatagyulladás kevésbé intenzív:

a krónikus prosztatagyulladás jelei és tünetei
 • gyakori vizelés, amely nem okoz különösebb kellemetlenségeket a férfinak, és idővel megszokja;
 • nem kifejezett fájdalom a medencében és a perineumban;
 • hirtelen fellépő impotencia.

A prosztatagyulladás diagnosztizálása

Amint az ember észreveszi a betegség megnyilvánulását, haladéktalanul konzultálnia kell egy urológussal, mivel a korai szakaszban történő időben történő kezelés valószínűleg felépüléshez vezet.

Az urológus a beteg kezelése után a következő módszerekkel végez diagnosztikát:

 1. A mirigy tapintása a végbélen keresztül történő behatolással. Ez az eljárás egy férfi számára rendkívül kellemetlen folyamat, de szükséges, mivel lehetővé teszi a szakember számára a prosztata mirigyének méretének, sűrűségének és szerkezetének meghatározását.
 2. Instrumentális módszer, amely magában foglalja az MRI-t és az ultrahangot. Ez utóbbi eljárás a prosztata, a vesék és a belső szervek patológiáinak azonosítására irányul. Ebben az esetben ultrahangvizsgálatot lehet végezni a hasfalon vagy transzrektális ultrahangon keresztül, amelyet a végbélen keresztül végeznek.
 3. Laboratóriumi módszer, amely lehet általános klinikai vagy speciális. Az első lehetőség vér- és vizeletvizsgálatot tartalmaz.

A második lehetőség a következőket tartalmazza:

 • a PCR technika alkalmazásával fertőzéseket észlelnek, ehhez tampont kell venni a húgycsőből;
 • kenet felvétele a bakteriológiai tenyésztéshez;
 • PSA elemzés;
 • A
 • prosztata szekréciót mikroszkópiára végzik.

Kezelés

krónikus prosztatagyulladás kezelése gyógyszerekkel

A prosztatagyulladást a következő technikákkal kezelik:

 1. Az orvos előírása szerint az embernek tüneti gyógyszereket írnak fel, amelyek lehetővé teszik a beteg állapotának enyhítését.
 2. Megfelelő kutatás után a leghatékonyabb célzott antibakteriális szereket írják fel.
 3. Immunterápiás gyógyszerek.
 4. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek.
 5. Az akut fázis letelte után a betegnek fizikoterápiát írnak fel prosztata masszázs alkalmazásával.
 6. A nem specifikus rezisztencia stimulálása.
 7. Nyugtatók alkalmazása.
 8. Az egyik legfontosabb kezelési módszer a férfi helytelen életmódjának megváltoztatása, különösen akkor, ha ülő munkája és egészségtelen étrendje van. A leghatékonyabb módszer a friss levegőn járás és a speciális torna, amelynek célja a vérkeringés javítása a kismedencei régióban.

Krónikus prosztatagyulladás esetén a szakember felírhat néhány különféle kezelési módszert, amelyeket a beteg gyors gyógyulását célzó intézkedések halmazává kombinálnak. Természetesen nem szabad elhanyagolni az előírt vitaminkészítményeket és növényi gyógyszereket.

Amikor az urológus antibiotikumokat ír fel, mindenekelőtt laboratóriumi vizsgálatok irányítják, amelyek megmutatják, hogy milyen baktériumoknak kell kitenni. A legnépszerűbbek a makrolidcsoport gyógyszerei, az 5-NOK és hasonló szerek, amelyeket a betegség kezelésére terveztek, különösen akut stádiumban.

krónikus prosztatagyulladás kezelési lehetőségei

Bizonyos esetekben a műtét a krónikus prosztatagyulladás kezelésére javallt, erre a módszerre elsősorban akkor van szükség, ha a krónikus stádium átjut a prosztata adenómájába, vagy a húgycső szűkülete esetén.

Gyógytorna esetén a szakember előírhatja:

 • lézerterápia;
 • fonoforézis ultrahanggal;
 • diadinamoforézis;
 • mikrohullámú hipermia.

A krónikus prosztatagyulladás hatékony kezelése olyan komplex intézkedés, amelynek célja nemcsak a beteg állapotának enyhítése, hanem a szövődmények lehetőségének megakadályozása is.

Krónikus prosztatagyulladásban szenvedő férfi esetében a kezelési módszerek ebben az esetben semmiképpen sem zavarhatják a rendszeres nemi közösülést, de ebben az esetben gondoskodni kell a partner biztonságáról.

Minden férfinak fontos tudnia, hogy a prosztatagyulladás krónikus formája rákmegelőző állapot, és az előírt eljárások figyelmen kívül hagyása és félelme adenómához, sőt a prosztatarák kialakulásához vezethet.