Hogyan szexeljünk, ha krónikus prosztatagyulladást diagnosztizáltak

prosztatagyulladás és szex

A prosztatagyulladás a prosztata gyulladása, amelyet baktériumok okoznak. Lehet epizodikus vagy elhúzódó. Ez a fajta prosztatagyulladás körülbelül minden tizedik esetben fordul elő. A férfiak sokkal gyakrabban aggódnak a prosztatagyulladás egy másik formája miatt - krónikus abakteriális, amely nem jár fertőzéssel. Biztosan keveset tudnak róla, és a legtöbb urológus nem tekinti valódi diagnózisnak. De a legtöbb probléma ehhez kapcsolódik, beleértve a szexuális problémákat is. A krónikus prosztatagyulladást krónikus kismedencei fájdalom szindrómának (CPPS) is nevezik.

A fájdalom enyhül és enyhül

Krónikus prosztatagyulladás esetén a férfiak a következő tünetek miatt aggódnak:

  • kellemetlen érzés vagy fájdalom a perineumban, az alsó hasban, az ágyékban, a herezacskóban, a péniszben;
  • vizelési változások: vizelési nehézség, a hólyag gyakori kis adagokban történő ürítése, hiányos kiürülés érzése;
  • Egyes férfiak nehézségeket tapasztalnak az erekció elérésében, kellemetlen érzést tapasztalnak az ejakuláció során, és fokozzák a fájdalmat szex után. A kényelmetlenség csökkentheti a férfi azon képességét, hogy izgatottá váljon vagy megmaradjon.

Az ilyen problémák bármilyen életkorú férfiaknál előfordulhatnak, és a statisztikák szerint az Egyesült Államok férfipopulációjának 10-15%-át érintik, leggyakrabban a 30 és 50 év közötti férfiakat. A krónikus prosztatagyulladás a „klasszikus" prosztatagyulladással ellentétben nem gyógyítható antibiotikumokkal, tünetei hónapokig, évekig is zavarhatják a férfit. Jöhetnek és menhetnek, és eltérő súlyosságúak.

David Lonergannél krónikus prosztatagyulladást diagnosztizáltak, és csak három évvel később találta meg a módját, hogy együtt éljen vele. Az első évben antibiotikumot szedett, de nem segítettek (az antibiotikumok nem segítenek a krónikus abakteriális prosztatagyulladáson). Íme, mit mond David a Vice-nak adott interjújában az érzéseiről:

„Egy bizonyos ponton elkezdtem vad érzéseket tapasztalni az egész medence területén. Eleinte enyhe égő érzésem volt a végbelemben, amikor ültem. Ezután a fájdalom akuttá vált, és az egész medencére kiterjedt. Végül úgy éreztem, mintha több száz borotvapenge szúrna a húgycsövemben. 1-től 10-ig terjedő skálán a fájdalmat 11-re értékelném.

Az ejakuláció elviselhetetlenül fájdalmassá vált. Kezdetben örömet éreztem az orgazmustól és megkönnyebbülést utána, de órákig tartó fájdalom követte, és amikor a fájdalom felerősödött, abbahagytam a nemi életet. Az orvos prosztata masszázst írt fel nekem (a prosztata masszázs előnyei nem igazoltak), és azt is mondta, hogy szexeljek és ejakulálok. De mivel a szex nem okozott örömet, úgy döntöttem, hogy naponta egyszer megpróbálok maszturbálni. Nagy hiba volt ezt naponta kétszer megtenni – a fájdalom kikerült a slágerlistából (nincs szükség a szexre és a fájdalomtól való önkielégítésre, ez nem javítja a közérzetét). Feleségemmel terapeutához jártunk egyéni és párterápia céljából. Sok szempontból ő volt az, aki segített leküzdeni minden szexproblémánkat. "

A legtöbb krónikus prosztatagyulladással vagy CPPS-vel diagnosztizált férfi tünetei hat hónapon belül javulnak. Egy tanulmányban a férfiak harmada tapasztalta a tünetek teljes megszűnését egy év után. Egy másik nagy tanulmányban a férfiak állapotának egyharmada javult két éven belül.

A krónikus prosztatagyulladást kevéssé tanulmányozták

A krónikus prosztatagyulladást nem vizsgálták eléggé. A szakértők úgy vélik, hogy számos lehetséges oka van, beleértve az autoimmun betegségeket, a genetikai hajlamot, a prosztata közelében lévő idegek vagy izmok károsodását, valamint a hormonális egyensúlyhiányt. Egy másik kockázati tényező lehet a pszichés stressz. A konkrét okot azonban nehéz lehet meghatározni. A kezelés általában életmódbeli változtatásokat és gyógyszereket foglal magában a tünetek enyhítésére. A prosztatagyulladást nem lehet megelőzni.

Daria Chernysheva urológus:

- A krónikus prosztatagyulladás csak olyan szavak kombinációja, amelyek elrejthetik a kismedencei vénás pangásos szindrómát, a krónikus kismedencei fájdalom szindrómát, az intersticiális hólyaggyulladást, a pudendális neuropátiát és más állapotokat. Hazánk urológus főorvosa, Dmitrij Puskar szerint ez egy szemétdiagnózis, amelyet az orvos ad a betegnek, amikor nem akarja megérteni, mi történik vele. A prosztata gyulladásos elváltozásait csak négyüveges teszttel lehet megerősíteni (olyan elemzés, amely során a vizeletből és a prosztataváladékból több adagot vesznek). Minden más egy távoli diagnózis, nincs gyógymód. A prosztata gyulladásának megelőzése érdekében van egy univerzális ajánlás - rendszeres szex: az ejakulációnak négynaponta legalább egyszer kell lennie, függetlenül attól, hogy hogyan érik el.

A prosztatagyulladás tünetei enyhíthetők néhány egyszerű dologgal, például meleg fürdővel vagy melegítőpárnával, valamint az alkohol, a koffein és a fűszeres vagy savas ételek kerülésével (ezek irritálhatják a hólyagot).

Ha vizelési problémái vannak, kezelőorvosa alfa-blokkolókat írhat fel – ezek segítenek ellazítani a hólyagnyakat és az izomrostokat a prosztata és a hólyag találkozásánál. A krónikus fájdalmat fájdalomcsillapítókkal kezelik. Ha problémái vannak a szexszel, kezelőorvosa pszichoterapeutához vagy szexológushoz utalhat.

A szexuális problémák nem járnak együtt a krónikus prosztatagyulladással

Artem Loktev urológusa következő gondolatokat fejezi ki: A bizonyítékokon alapuló orvoslás modern vonatkozásai gondolkodó betegek számára" azt írja, hogy a reklám és a média az erekciós problémákat a prosztatagyulladásnak tulajdonítja, ezért sok férfi ezeket hozza összefüggésbe. De ez nem igaz. Az erekció akkor is fenntartható, ha a prosztatát teljesen eltávolítják. Számos neves urológus szerint a krónikus prosztatagyulladásban szenvedő betegek merevedési zavarait pszichológiai problémák okozzák. A férfiak erekciója gyakran azonnal csökken a következő mondat kihirdetése után: „Prosztatagyulladása van".

Szexológus, pszichoterapeuta, pszichiáter Dmitrij OrlovAbban is biztos vagyok, hogy a krónikus prosztatagyulladás nem befolyásolja a szexuális életet:

„Ha valami történik a prosztatával, az befolyásolhatja a vizeletürítést és a perineális érzeteket, de ennek semmi köze a szexhez. Sajnos sok férfi és néhány urológus egyetért azzal az elképzeléssel, hogy a prosztataproblémák hatással lehetnek a szexuális életre, mivel a prosztata a nemi szervek közelében helyezkedik el. A prosztata mirigynek meghatározott funkciója van: folyadékot termel - a sperma egyik összetevőjét. Semmi másban nem vesz részt. "

Dmitrij Orlov szerint az orvosok a világgyakorlatban szinte soha nem diagnosztizálnak „krónikus prosztatagyulladást". Ez inkább egy területi diagnózis, amelynek nincs kórélettani alapja, csak elméleti koncepciója van, amely alapján az embernek kezelést írnak elő. Egy férfi meghallja a diagnózist, és aggódni kezd, hogy ez befolyásolhatja szexuális funkcióját. Az intimitás során nem élvezi a folyamatot, hanem figyeli, mennyire jó az erekciója. Az erekcióra való összpontosítás csökkentheti annak minőségét, és arra késztetheti a férfit, hogy összefüggést lásson a diagnózis és a felmerült problémák között. De az ok pusztán érzelmi.

Ha fájdalmat és kényelmetlenséget érez a szex során, meg kell értenie ennek okát. Jobb, ha konzultál egy urológussal, aki ragaszkodik az orvostudomány bizonyítékokon alapuló megközelítéséhez.

Dmitrij Orlov hozzáteszi: „Ha egy orvos azt tanácsolja, hogy gyakrabban szexeljen, vagy egyáltalán ne szexeljen, akkor ennek orvosi oka kell, hogy legyen. Nem tudok egyetlen olyan betegségről sem, amelyben a szex növelése gyógyuláshoz vezetne. Leggyakrabban egy ilyen ajánlás annak a ténynek köszönhető, hogy a szakember nem tudja, hogyan kell segíteni. Nem kell korlátozni vagy teljesen megszüntetni a szexet és a maszturbációt, mert a rendszeres szexuális felszabadulás jótékony hatással van a prosztata és a psziché egészségére.

Az urológus rendelőtől a szexológus rendelőig vezető út a 35-40 év feletti férfiak szokásos útja. Ha egy férfinak merevedési nehézségei vannak, vagy más szexproblémái vannak, először urológushoz fordul, mert ezt tekinti a szakterületének. Ha az urológus nem talál semmit, vagy „krónikus prosztatagyulladást" diagnosztizál, akkor csak a szexológus rendelője marad. A szexológus technikák széles skálájával segítheti a pácienst: javasolhatja a szexterápia elemeit, szükség esetén pszichoterápiát is tud végezni, vagy gyógyszert ír fel. Statisztikailag ez egy hatékony munkamodell – átlagosan egy hónapon belül megoldódik a probléma. "