Lehetséges szex a prosztatagyulladással

A prosztatagyulladással diagnosztizált férfiak azon tűnődnek, hogy lehetséges-e prosztatagyulladással szexelni? Mielőtt azonban választ kapna, meg kell értenie, hogy milyen betegségről van szó, és mi okozhatja.

beutaló szakemberhez prosztatagyulladás miatt

A prosztatagyulladás férfiaknál a prosztata gyulladása. Leggyakrabban a gyulladás oka egy bakteriális fertőzés, amely a húgycsövön keresztül jutott be a prosztatába. A gyulladás hatásához azonban néha egy fertőzés sem elég. A prosztata betegség a következő tényezőket provokálhatja:

 • állandó üléssel, hipodinamikus életmóddal járó munka;
 • székletzavarok, gyakori székrekedés formájában;
 • gyakori hipotermia;
 • az intimitás hosszú távú hiánya vagy túlzott mértéke;
 • elhízás, túlevés, alkoholos italok túlzott fogyasztása, dohányzás, fűszeres ételek, állandó stressz;

A prosztata egy 3 x 4 centiméter méretű és legfeljebb 25 gramm tömegű mirigy. Baktériumölő hatású titkot rejt magában. Ezért úgy gondolják, hogy a gyulladás leggyakrabban a szerv torlódásával fordul elő, amikor működése károsodik, és a titok elveszti tulajdonságait. Ebben a pillanatban egy fertőzés kapcsolódik, ami súlyosbítja a képet. De hogyan lehet kezelni a torlódást, hogy ne provokálja a betegség kialakulását?

Szakértői vélemény

Nem is olyan régen az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a szex tekinthető a legjobb gyógyszernek a prosztatagyulladás kezelésében és megelőzésében. A szakértők manapság egyre inkább egyetértenek abban, hogy prosztatagyulladás esetén lehetséges és szükséges a szex, és ez rendkívül hasznos.

A szexuális együttlét során az orgazmus kezdetével a prosztata izomzata aktív és erős összehúzódása következik be. Kiderül, egyfajta masszázs, amely növeli a vér áramlását a mirigybe. Ez pedig kedvezően befolyásolja állapotát, megszünteti a betegség okait, és lerövidíti a gyógyulási időt.

A prosztatagyulladás nem tekinthető szexuális úton terjedő betegségnek, mivel ez tisztán férfi patológia. De ha a gyulladást bármilyen bakteriológiai fertőzés okozza, akkor a közösülés során érdemes óvszert használni, hogy ne továbbítsák a patogén mikrobákat a partnernek.

Ezenkívül betegség közben sem hagyhatja abba a szexet. A prosztatagyulladás miatti absztinencia akár veszélyes is lehet, mert a mirigy által termelt titok pangása miatt szövődmények alakulhatnak ki. Ezenkívül az absztinencia a mirigy duzzadását és a vérpangás okozta vérrögképződést okozhatja.

Szexuális kezelés

Ha egy férfinak olyan kellemetlen tünetei vannak, amelyek megkérdőjelezik férfias erejét, depressziót tapasztalhat. Ingerlékenység alakul ki, túlzott idegesség, étvágytalanság, megszűnik szükségnek érezni magát. Ezenkívül az ember álmatlanságban szenved, hiányzik a szexuális vágy.

fájdalom prosztatagyulladásban szenvedő férfiban

Egy ilyen helyzetben lévő nőnek nem szabad félreállnia, hanem a lehető legtaktatikusabbnak kell lennie, segítenie kell egy férfinak, és nem szabad hagynia, hogy minden gondolatával belemenjen a betegségbe. Csak ebben az esetben lehetséges a harmonikus szexuális kapcsolatok helyreállítása.

Mivel cáfolhatatlan bizonyítékok állnak rendelkezésre a nemi közösülés jótékony hatásáról a mirigygyulladás kezelésére, fontos, hogy helyesen, a szervezet károsítása nélkül végezzük. Ezért nem szabad túlzásba rohanni. Mindennek mértékkel kell lennie. A kezelés alatti nemi életet nem szabad prioritási rangra emelni. Ennek ellenére a fő kezelésnek a gyógyszeres kezelésnek kell lennie, és ennek a módszernek támogató szerepet kell játszania.

A betegség hatékony megszabadulása érdekében meg kell hallgatnia az ajánlásokat:

 • Először is, a prosztatagyulladással való szexnek rendszeresnek kell lennie. A probléma nem oldható meg, ha egy hónapban csak 1-2 alkalommal van intimitásod. De még a napi „eljárások" is kiválthatják a betegség súlyosbodását. Az orvosok szerint ebben a kérdésben az arany középút a fontos, a férfi életkorától és egészségi állapotától függően. Átlagosan heti 2-3 alkalom a közösülés gyakorisága minden korosztály számára. Az orális szex csak óvszerrel lehetséges, hogy ne okozzon új fertőzést önmagának vagy partnerének.
 • Másodszor, a prosztatagyulladás kezelése során tilos a szexuális partnerek megváltoztatása, mivel a szervezet legyengül, és nő az új fertőzés valószínűsége, mivel új mikroflóra kerülhet a reproduktív rendszerbe. Olyan kórokozókat tartalmazhat, amelyek ellen még nem fejlesztettek ki antitesteket, és mivel a gyulladás már fennáll, ez veszélyes lehet.
 • Harmadrészt azoknak, akiknek nincs állandó párja az intimitásra, vagy akiknek egyáltalán nincs (szingli férfiak), azt tanácsolják, hogy ne kössenek alkalmi kapcsolatokat, és ne várja meg a pangást, ami betegségekhez vezethet. Az egyetlen kiút ebben a helyzetben a maszturbáció. Bár ez a módszer – ismeretlen okokból – elítélendőnek számít a társadalomban, képes megszabadítani a mirigyet a pangástól. A maszturbáció segít eloszlatni a pangó vért a kismedencei szervekben, és a mirigy ennek az eljárásnak köszönhetően megkapja a szükséges masszázst. De a szexuális kapcsolat gyakoriságához hasonlóan a maszturbációt sem szabad túlzásba vinni. Az önkielégítés normál módja heti 2-3 alkalom.
 • Negyedszer, kerülni kell a coitus interruptus gyakorlását, mivel ezek hozzájárulnak a vér lassú kiáramlásához a férfi nemi szervekből, ennek következtében a péniszben kis hajszálerek megrepednek, a prosztatában pedig megvastagodik a vér.

Akut prosztatagyulladás és szex

Akut prosztatagyulladás esetén a férfi erős fájdalmat érez az alsó hasában, valamint a nemi szervekbe és a gátba sugárzó fájdalmat. Ugyanakkor a testhőmérséklet 39 fokra, súlyos esetekben még magasabbra is emelkedhet.

magas láz prosztatagyulladással

A fájdalom nemcsak a hólyag ürítésekor jelentkezik, hanem nyugalomban is. Ezért egy ilyen helyzetben a páciens valószínűleg nem akar intimitást.

De ha kompetens kezelést szervez, akkor néhány nap múlva a beteg jobban érzi magát. Csak ezt követően javasolt a pangás enyhítése, a prosztatagyulladás szexuális kezelése.

További kezelési intézkedések

A rendszeres szex mellett javasolt a megengedett testgyakorlatok alkalmazása (nem kell a „vasat" húzni az edzőteremben), hogy megelőzzük a prosztata torlódását:

 1. Ezt a gyakorlatot bárhol könnyű elvégezni: munkahelyen, közlekedésben, vezetés közben, otthon az ágyon fekve stb. Ehhez mély lélegzetet kell venni, és fel kell fújni a gyomrot. Miután 10-12 másodpercig visszatartotta a levegőt, lélegezzen ki (a gyomor által). Ebben az esetben be kell húzni a gyomrot, amennyire csak lehetséges, hogy az úgymond „eljusson" a gerinchez. 3-7 alkalommal kell megismételnie. A nap folyamán 3 sorozatot kell csinálni.
 2. Az elsőhöz hasonlóan a gyakorlat nem igényel külön helyet, és bármilyen testhelyzetben elvégezhető: ülve, fekve vagy állva. Lényege abban rejlik, hogy erőteljesen vissza kell húznia a végbélnyílást, és ebben a helyzetben kell maradnia 7-10 másodpercig. Ezt háromszor kell megtenni, és a nap folyamán - több megközelítést.
 3. Következő gyakorlat: álljon fel egyenesen, helyezze át a súlyát a bal lábára, és lendítse a jobb lábát előre-hátra. Kezdje 40 lendítéssel, és haladjon 100-ig. Tegye ugyanezt a bal lábával. Ezenkívül ajánlott a gyakorlatot naponta háromszor elvégezni.
 4. Állva, felváltva dönthető balra és jobbra, akár 30-szor egy irányba.
 5. Ez a gyakorlat nagyon fontos, mivel megnyújtja a csípő adduktorokat. Egyenes hasítást kell végezni, ügyeljen arra, hogy kézzel biztosítsa, és a lábát a lehető legnagyobb távolságra terjessze oldalra. Nem szükséges a padlón ülni. A legfontosabb dolog a lehető legalacsonyabb ponton, hogy rögzítse 20-30 másodpercig. Minden alkalommal meg kell próbálnia szélesebbre terjeszteni a lábát.
 6. A padlón ülve előre nyújtott lábakkal léptesse a fenekét előre, majd hátra. Mindegyik fenéknek 30-50-szer kell lépnie.
 7. Feküdj hanyatt, emeld fel a medencét, hajlítsd a gerinced, fejedet a padlón támasztva. Zárja le ezt a pozíciót 10 másodpercre, majd ismételje meg 10-szer.
 8. Ezt a gyakorlatot óvodáskor óta mindenki ismeri, és „csónaknak" hívják. A végrehajtáshoz hason kell feküdni, és a kezét a feje mögé kell tenni. Hajlítsa meg a hátát, miközben egyenes lábakat és mellkast emel úgy, hogy a támasz csak a hason maradjon. Ebben a helyzetben kell elidőzni, amíg a fáradtság pillanata beáll. Ismételje meg 3-szor.
 9. Feküdj hason a labdára. Forgassa a labdát 5 percig, miközben a test nyomását kézzel állítja be.
 10. Egyenes lábakkal a padlón ülve próbálja meg kézzel elérni a lábát. Ha lehetséges, fogja meg az ujjait. Tartsa ezt a pozíciót 10 másodpercig. Napi 3-5 percet kell szánnod erre a gyakorlatra.
 11. Gyakorlat az iskolai évektől - "nyír". Kezével támasztja alá a hát alsó részét, és fejét a padlóra támasztva emelje fel a lábát. Tartsa néhány másodpercig (nagyobb nyomással ez a gyakorlat nem végezhető el).
 12. Az utolsó gyakorlat egy mély guggolás lesz, a lábak vállszélességben. A guggolásokat lassan kell elvégezni, számuk 5 és 7 között lehet.

Megelőzés

A prosztatagyulladás megelőzése érdekében, különösen a veszélyeztetett férfiak (ülőmunkát végző irodai dolgozók, valamint hideg vagy párás környezetben dolgozók, hipotermiának kitett, hosszú távú gépkocsivezetők stb. ) esetében javasolt a betartása. néhány szabály:

 • Bármilyen korú férfi számára a fizikai aktivitás nagyon fontos. Az edzőterem látogatása nem kötelező, de ajánlott. Ha ülő munkája van, akkor minden nap szánjon időt a sétákra vagy kocogásra. Ez javítja a vérkeringést a medencében és csökkenti a stagnálás valószínűségét;
 • mint fentebb említettük, a szex fontos szerepet játszik a betegség megelőzésében és kezelésében. Fontos, rendszeres mért szexuális kapcsolatok perverziók és túlzások nélkül;
 • olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek jótékony hatással vannak a szervezet egészére és a prosztata számára. Az étrendnek tartalmaznia kell: halat és húst (alacsony zsírtartalmú fajták), zöldségeket és gyümölcsöket, tejtermékeket, kompótokat, gyümölcsleveket és mézet, valamint különféle tenger gyümölcseit. Meg kell tagadnia vagy korlátoznia kell az alkohol, a szénsavas italok, a hagyma és a fokhagyma, a paprika és a gomba használatát.
 • A hipotermia is olyan tényező, amely kiváltja a prosztatagyulladás kialakulását, amelyet el kell kerülni. Kerülje a huzatnak való kitettséget, és viseljen meleg ruhát;
 • a stressz és a túlterheltség az immunitás csökkenését okozza, és ennek következtében a szervezet védekezőképessége csökken. Gondoskodni kell a jó alvásról és elkerülni az ideges helyzeteket;
 • jó, élénkítő hatású kontrasztzuhany. Ez az eljárás javítja az immunitást és javítja a vérkeringést;
 • Az urológus rendszeres látogatása a betegség korai szakaszában észlelhető. Sokkal könnyebb kezelni egy most kezdődő betegséget, mint egy már kialakult patológiát. Ha egy férfinál korábban prosztatagyulladást diagnosztizáltak, akkor az első évben 3 havonta célszerű egy második vizsgálatra jönni. A következő években elég hathavonta egyszer felkeresni egy urológust.

A megelőzés tehát fontos feltétele a férfiak egészségének formában tartásának. A megelőzés fontos feltétele a rendszeres nemi élet is. A statisztikák szerint azok a férfiak, akik hetente legalább kétszer szexelnek (rendszeres partnerrel), 60%-kal ritkábban kapnak prosztatagyulladást.